Адаптивен дизайн за сайт

Адаптивен responsive дизайнПонятието адаптивен дизайн на английски responsive design, нарича се още респонзив, риспонзивен дизайн, отзивчив дизайн. Един сайт може да изглежда перфектно на компютър или лаптоп, но на таблет или мобилен телефон да изглежда като „счупен“ – разместени елементи, сбити текстове, наблъскани заглавия и т.н. При използване на адаптивен дизайн, сайта ще изглежда добре на всички видове устройства – като започнем от настолен компютър до мобилен телефон. Самата технология на изработка на адаптивен дизайн автоматично преоразмерява сайта в зависимост от устройството.

Сайта се адаптира сам според екранното устройство, като автоматично разпознава резолюцията на екрана. Използването на адаптивен уеб сайт дава възможност за най-комфортно възприятие от потребителя, без значение от  какво  устройство визуализира самия сайт. Конструкцията на сайта се преоразмерява автоматично като се разместват основните блокове със съдържание, така че да се побират на един екран за по ясна видимост и четимост. 

Респонзивен адаптивен сайт

Предимства на адаптивния дизайн

  • дългосрочно финансово решение
  • достъпност от различни устройства
  • лесна индексация на сайта на Google
  • лесна четимост на текстовете при малки устройства
  • удобно и добре изглеждащо съдържание

Недостатъци на адаптивен дизайн за сайт

Като недостатък на адаптивния дизайн може да се посочи вероятността от по-големи файлове, оттам и малко по-бавно зареждане на самия сайт. Това е така, тъй като е нужно на няколко пъти да се опише стила на изгледа на самия сайт според различните резолюции. Забавянето на сайта се измерва в милисекунди, но все пак е причина твърде често посочвана като недостатък.

Нужен ли ви е responsive дизайн на сайт ?

На този въпрос много бързо ще си отговорите, ако огледате света около вас – пътувайки в тролея до работа, обядвайки в местната гостилница или дори да погледате просто вървящите хора около вас. Колко от тях вървят със забит нос в смартфона си, храносмилат ведно с него и цъкат ли цъкат върху екрана. И  веднага ще забележите и отговора си – спешно ви е нужен адаптивен дизайн за всички устройства. Променящия ни свят не може да не промени и начина на генериране на дизайн за сайта ни.

Същност на респонзивния дизайн за сайт

На всички се е случвало да браузват от смартфон и някои сайтове още със зареждането си да ви кара инстинктивно да го затворите, а друг – да останете с часове в четене на информацията му.
Сайтове които не са пригодени за мобилни апарати си е истинско мъчение да се преглеждат – теглене наляво и надясно за да се изчете целия текстов абзац, тъй като той не е се събира на екрана на смартфона или таблета. Обратно на тях респонзивните сайтове още със зареждането си – всичко се събира на един екран – текстове, снимки и т.н. нужно е само да се потопим в съдържанието и да четем с лекота. Ето тези сайтове са с т.нар. адаптивен дизайн. Дизайнът им е така направен, че текстовете и снимките да се разпростират в рамките на екрана на устройството.

Методът е много прост – целия сайт не е зададен в твърди размери, а в процент от общия екран. Така при по-малки екрани текста се разстила надолу, вместо да удължи екрана настрани. В резултат на това текста е лесно четим и видим, дори не е нужно да се увеличава или приближава да се изчете. Чудесен пример за това е нашия сайт 🙂 – може да го прегледате през мобилното си устройство, за да се насладите на нашето съдържание. Всички ненужни неща са „скрити“ от малките апарати – списъчни менюта, както и рекламните области.

При адаптивния уеб дизайн са налични няколко оформления на сайта с определени фиксирани размери за различните устройства: ширина 320, 360 пиксела за смартфони; 768 – за таблети; 960 – за настолни компютри и лаптопи. Разбира се може да се добавят и повече размери, като 480 и 640 пиксела за пейзажен изглед при смартфони. Разработват се стилове за всеки един от тези размери, като някои от неговите елементи могат да не се показват примерно при малки телефони или изображенията с големи размери да се смаляват автоматически на екрана, така че да не разпъват излишно сайта настрани от размера на екрана на устройството.

В заключение …

Адаптивен дизайн не е просто един файл, която лесно да се добави към сегашния ви сайт. Адаптивният дизайн изисква опитни познания на уеб дизайнери и програмисти, а нужната работа понякога се измерва в дни. Но какво са няколко дни труд пред милионите хора ползващи мобилните технологии? Така че моя съвет е не чакайте, преминете към новите технологии преди своите конкуренти. Смело мога да заявя, че респонзивния дизайн е бъдещето на уеб дизайна и в никакъв случай няма да загубите от тази инвестиция.

 

Виц за отмора

Срещат се двама програмиста. Единият тъжно казва:
- В моя живот се появи Зъл Вирус!
- Какъв е този вирус?
- Тъща!
- Трябва да си вземеш Добър Антивирус!
- Какъв е този антивирус?
- Ракия!