Блог за сайт – подобряване на SEO оптимизация

блог за оптимизиране на сайтВ днешно време всеки собственик на сайт желае да заема челни позиции в google. Един от най-лесните, но не и най-бързия качествен вариант за привличане на нови посетители е създаване на блог към сайт. Вътрешната оптимизация ( On-page ) е един от ключовите елементи за подобряване на класирането на сайт. Обикновено още с изработка на сайт на професионално ниво сте получили и автоматична добра вътрешна оптимизация. Следващата ви стъпка в развитието на вашия сайт е изграждане на добра външна оптимизация. Ще се борите за линкове (връзки) които да сочат към вашите страници. И то по възможност еднопосочни връзки – препратки от други сайтове водещи към страници от вашия сайт.

Създаване на блог към съществуващ сайт

Тук ще ви разкажа за едно сравнително лесно решение – изграждане на блог към сайт и периодично публикуване на нови статии в него. Статиите следва да са с различна насоченост – от статии за отделни важни продукти или услуги до статии с подробна и важна информация за самите тях. При писането на самите статии е необходимо да наблегнете на използването на ключови думи (думи които предполагате че потребителите биха търсели в гугъл). И разбира се да публикувате линк към страница във вашия сайт, линк водещ към конкретен продукт или услуга. Когато приготвяте пуликацията и линка си към вътрешна страница от сайта, не забравяйте, че трябва да има сходство в тематиката на съдържанието на самия пост и на страницата към която води самия линк.

Най-важният елемент при класиране на сайтовете е качеството на съдържанието. Това е доказано не само на практика. Всички потребители търсят свежа, интересна и качествена информация. Чрез своите публикации вие доставяте именно такава актуална информация, а това ще помогнете на сайта ви да заеме във времето по-високи позиции при резултати от търсене. Блоговете днес са едно масово и популярно оръжие за подобряване на резултати при класиране в гугъл.

Доказано е, че потребителите в интернет поглъщат много повече информация именно от блогове и форуми, отколкото в самите сайтове свързани с определена услуга или продукт.

Блогът е лесен за администриране и за обновяване. С блога не биха се затруднили нито вашите служители, нито вие. Публикациите в блога не изискват спазването на формален тон, което ги прави много харесвани от самите потребители. Често те са написани са съвсем достъпен народен език, което прави самата информация в него интересна.

Успеха на блога – основи на блогването

За да сте успешни в това начинание трябва да сте малко упорити и перодични във времето. Определете си някакъв примерен период и се опитайте да го следвате – примерно веднъж в месеца по една нова публикация. Тук важи с пълна сила правилото на Мечо Пух – „колкото повече – толкова повече“.

Ето няколко идеи за публикации в блог:

 • публикуване на информация по често задавани въпроси от ваши клиенти
 • любопитна информация за използването на даден продукт или услуга
 • информация за приложение на вашата дейност, стока или услуга
 • новини за нов продукт или услуга, за промоционални цени или намаления
 • новини за събития, които са свързани по някакъв начин с дейността ви
 • портфолио за ваши проекти, обекти или реализации
 • актуална информация за вашия бизнес

Със сигурност този списък може да се разшири ужасно много, но все пак отнякъде трябва да започнете, нали? Вече имате идеи – може да започнете използването на блог във вашия сайт.

За да е успешен вашия блог е нужно да спазвате основни правила при публикуването на нови статии. При изработката на блог към вашия сайт, ние ще направим едночасово обучение как да блогвате успешно, но тук накратко ще спомена основните елементи, които следва да спазвате:

animated smile

 • заглавието на публикацията да съдържа важни ключови думи, свързани със самото съдържание
 • подгответе текст не по-малък от 300 символа, като изреченията следва да са ясни и кратки
 • изберете си изображение за публикацията, като го преименувате с ключови думи от съдържанието
 • подчертайте, оцветете или удебелете ключовите думи в текстовата информация
 • в публикацията посочете линк към вътрешна страница на сайта
 • в края на самия пост избройте ключовите думи като тагове

Най-важния съвет е бъдете непринудени в поднесената информация, на определени места си позволявайте лек шеговит тон за разведряване на текстовите абзаци.

Виц за отмора

- Миналата седмица се ожених!
- Поздравления! И тя ли е програмист?
- Не.
- Опа...че тогава за какво си говорите?!