Ключови думи за страница

Съдържание и вътрешна оптимизацияВ днешно време все по-важно е за един уеб сайт, не просто да изглежда добре и да съдържа полезна информация, а и да се класира добре в търсещите машини, така че да има висок брой посещения. Това е толкова важно, че се оформи и нова сфера на услуги за развитие на сайтовете – така наречената оптимизация. Накратно самия процес оптимизация има два аспекта – вътрешна и външна оптимизация. Докато външната оптимизация е почти изцяло в ръцете на специалистите в тази област, то вътрешната оптимизация твърде често е в „ръцете на редакторите“ на сайта.

Важни са доброто съдържание на сайта и в неговата правилна конструкция на отделните страници. Статията ще ви помогне да списвате добре и по правилния начин вашите страници, така че процеса вътрешна оптимизация да стане неразделен още със самото създаване на съдържание и вмъкване на нови страници в него.

Преди да започнете още да пишете текст за дадена страница, първо е нужно да определите ключови думи които биха довели посетители в нея. Правилното им определяне е успешния път към добрата вътрешна индексация. Избраните ключови думи трябва да характеризират вашето съдържание на страницата. Обобщено правилният избор на ключови думи е ключа към успешна оптимизация.

Изпишете ключовите думи и започнете работа по набиране на текст за самата страница.

Правила за създаване на вътрешно оптимизирана страница

+ Най-важната ключова дума направете за заглавие – име за бутон (линк към страницата).

+ Включете една или две от ключовите думи в смислено словосъчетание и ги използвайте за мета заглавие на страницата. Всяка една съвременна CMS система има административно поле в което се вписват мета заглавие и мета описание. Това са елементи, които не са видими в самия сайт, но са видими за търсещите ботове. Мета заглавието следва да е с дължина около 60 символа.

+ Останалите ключови думи комбинирайте в подходящ смислен абзац, който да публикувате в административното поле мета описание. Дължината на мета описанието следва да бъде около 250 символа. Мета описанието ще бъде използван от търсещите машини като „снипет“ – фрагмент от съдържанието, което ще се визуализира под адреса на сайта в самите резултати. Така че този текст освен да съдържа ключови думи в смислени изрази, нека да е така оформен че да е заинтригуващ за евентуалните посетители.

+ Същия смислен абзац, но леко променен използвайте като уводен текст в страницата, поставете го като начален във видимото съдържание, като с административните икони форматирате текста и направите ключовите думи удебелени или пък с наклонен шрифт. Форматирането не е задължително, но при поставяне на удебелени букви се използва таг, който указва на търсещите машини че думите са важни.

+ Направете си план с точки и подточки как ще изложите самото съдържание на страницата. Всяка точка обособете на нов ред със стил Заглавие Н1 или Н2, а подзаглавията с Н3 и следващи с Н4. Това форматиране ще помогне на търсещия бот да степенува важната информация. За форматирането се ползват помощните икони към уеб редактора ви в администрацията на уеб сайта.

+ Съставете текстове към всяка точка, като в самите текстове отново нека фигурират ключовите думи, но с различни словосъчетания около тях. Това се нарича насищане на съдържание с ключови думи и се характеризира с понятие „плътност на ключови думи„.

+ Изберете подходящо изображение, обработете го в нужните размери и му поставете файлово име на латиница с избрана ключова дума. Вмъкнете това изображение (или няколко такива) на подходящи места в текстовите абзаци, като в администрацията в поле Alt title (заглавие на изображение) спишете ключова дума или съчетание от няколко такива.

 

Виц за отмора

Истинският IT-програмист се бръсне пред уеб-камера вместо пред огледало.