Компресиране на изображения за уеб сайт

Компресиране на снимкиЗа да имате бързодействащ сайт, непременно използвайте само компресирани изображения за съдържанието му. Думите компресиране на изображение означава промяна (намаляне) на физическия размер на файла на самото изображение. Типът компресиране може да бъде със или без загуба. Специално за интернет страници загубата в качеството при компресираните изображения е невидима за окото. Ако сайтът ви използва много изображения, то непременно трябва да ги компресирате до минумим като размер, за да може бързо да се зареждат в сайта.

Запомнете, че физически размера на всички изображения и картинки може да бъде намален, без това да повлияе видимо на качеството.

Твърде често компресирането на изображения за уеб стандарти включва в себе си две направления: намаляне на качеството /броя пиксели/ и намаляне на броя изплозвани цветове. За интернет е достатъчно едно изображение да съдържа 256 цвята, дори и да съдържа в себе си по-вече то самия браузър ги свежда до 256 на брой и тогава ги визуализира на екран. Така използването на снимки за интернет с повече от 256 цвята се обезмисля. Това води само до увеличаване излишно на размера на файла и най-важно до забавяне на зареждане на изображението в страниците.

Защо да компресирате изображенията си ?

Зареждането на големи изображения освен че забавя значително зареждането на дадена страница, то и излишно увеличава обема на файловете на хостинга. Така че с компресирането на своите изображения за сайта, действате в две направления:

1  увеличавате бързодействието на сайта

Живеейки във времето на „безвремие“ никой не иска да губи време в чакане. Бързото зареждане на сайта ще е не само по приятно за посетителите на сайта, а и играе важна роля за класирането му в търсене по ключови думи в търсачките.

2  намаляте заемания обем хостинг на сайта

Представете си че имате в сайта си галерия със стотина снимки. И всяка една снимка е по 2 мб, то файловете на вашия хостинг само за тази галерия са 200 мб. Ако всички тези изображения бяхо компресирани до около 200 кб, то заетото място на хостинг щеше да бъде 2 мб. Т.е. размера на файловете има значение не само за зареждането и бързодействието на сайта, а и е обвързано директно с финансовата стойност на заплащания хостинг. С времето и с годините един сайт трупа толкова много излишни файлове, че в един момент се оказва че реално нужното хостинг място е около 1гб, а клиента заплаща пространство над 10 гб, което е пълно от стари и ненужни вече файлове. Имайте в предвид, че при увеличаване на обема на хостинга може да се наложи да преминете към по-голям хостинг план, което означава и по-вече разходи за вашия сайт.

Инструменти за преоразмеряване на снимки

Съществуват много програми, както и онлайн инструменти с помощта на които може да се намали и компресира изображение за интернет. Аз лично ползвам една безплатна програма PhotoResize.

+ програма за оразмеряване на снимки линк за изтегляне

Има възможност както за намаляне на едно изображение, така и на цяла папка си изображения, което използвам когато подготвям изображения за онлайн галерия. Софтуерът записва всички преоразмерени снимки в нова папка Resized. Всички изображения от избраната папка се оразмеряват в уточнените размери и ниво на компресия. Нивото на компресия по подразбиране е 85%, но може спокойно да я намалите и на 70%. Изображенията се намалят почти десет пъти като големина на файл.

+ онлайн инструмент PicResize.

Този онлайн инструмент също върши чудесна работа – качвате изображението и в няколко лесни стъпки я компресирате. Може да избирате дали да използвате цялата снимка или да изрежете (crop) част нея, да приложите избрани ефекти и разбира се да укажете нови размери. Важно! – ако искате да запазите пропорциите на изображението, указвайте само размер примерно в ширина, без да уточнявате размер за височината. Относно типа на компресията, избирайте стандартните – jpg и png.

Виц за отмора

- По какво човека прилича на компютъра?
- Също като компютъра на млади години човек има достатъчно хардуер и малко софтуер, на старини софтуер в изобилие, но все не достига хардуера.