Скорост на зареждане на сайт

Време за зареждане на сайтНапоследък много се говори за скорост за зареждане на сайт и неговото влияние върху класация на сайт в Google. Няма да се спирам на факта защо е важно сайта ви да се зарежда бързо, защото опасността да кликне посетителя на „хикса за затваряне“ го отвежда направо при сайтовете на вашите пряки конкуренти. И за да сведете тази потенциална опасност е желателно да се погрижите за скоростта на зареждане на вашия сайт. Та кой иска да чака зареждането на вашите страхотни изображения една бира време ? 🙂

Скоростта на зареждане на сайта влияе директно за SEO оптимизацията и вашето класиране в резултатите

За последните две години Google е включил и фактор „скорост на сайт“ като фактор при класиране. Идеята е, притежателите на сайтове да са по-загрижени относно качеството на предлаганата от тях информация в интернет. Лично смятам, че най-важното нещо с което трябва да започне една  оптимизация на сайт е именно подобряване на неговото съдържание и бързодействие при зареждане. Има много онлайн инструменти с които да проверите бързодействието на вашия сайт, аз лично използвам GTmetrix.

Резултат от анализ на сайт violleta.com
Това е един безплатен онлайн инструмент, които ще ви помогне да анализирате в детайли посочена ваша страница от уеб сайта ви. За улеснение резултатите се представят в проценти, като има няколко буквени нива, които също показват скоростта на зареждането на страницата. Най-добрите показатели са буква А. Тук ви представям резултата от нашия сайт, който разбира се е постигнат с доста труд и усилия. Гордеем се с буква А в резултатите 🙂

Но защо е важно времето за зареждане на сайта за SEO оптимизацията? Най-малкото което мога да споделя, е че съм забелязала че някои бавнозареждащи се страници или не се индексират от Google или пък се индексират частично. Това си има и логично обяснение: самите обхождащи ботове си имат зададено време през което да изчакат зареждането. И когато това време се пресрочи, те са настроени да пропуснат тази страница и да продължат към следващата. По този начин или изобщо не се индексира съдържанието или се индексира една част от него. Така може да се окаже че цели секции и раздели от вашия сайт изобщо не са индексирани от ботовете, а вие да очаквате да се показват в дадени търсения по ключови думи.

Какво бави зареждането на един сайт?

И след тази доста дълга увертюра нека сега фокусирам вниманието си върху причините, които не са единствени, но са едни от най-често срещаните като проблем за бързото зареждане на сайт. Не претендирам за изчерпателност на причините, но при 90% от нашите клиенти с изчистване на посочените причини значително се намаля времето за зареждане на сайта, и съответно се подобрява както посещаемостта, така и позиционирането в google класирането.

Тежък графичен дизайн

Дизайнът на един сайт са неговите „дрехи“, но твърде често хубавото съдържание на един сайт е облечен с доста тежка графика – цветни големи бекраунди, бутони, и като цяло твърде много графични елементи. И така вместо дизайна да привлече клиенти, той ги „гони“ именно с времето нужно да се осъществи комуникацията между всички участващи графични елементи и самото „тяло“ на сайта. Правилния път за корекция на този проблем е лесен и бърз – свеждане до минимум на използваните графични елементи, а там където се налага да останат да бъде по възможност използвана техника на повтаряне на самото изображение. Възможно е разбира се и съвсем бърза корекция на дизайна – папката с изображенията се компресира до минимум, като се намаля големината /като резолюция и цветност/ на самите графики. Използваните файлове за дизайн би следвало да са в тип jpg, gif или png, всички останали формати създават по-големи файлове. Възможно е да се намалят използваните в изображението цветове, като тук важи правилото, че колкото по-малко цветове има то, толкова по-малък ще е размера на файла, а по-малките размери водят до по-бързо зареждане.

Flash, музика и javascript ефекти

Направете си експеримент с дадена страница в която например имате някакъв javascript примерно за слайдшоу, или пък някаква анимация тип Flash. Пуснете си някой онлайн инструмент за измерване на времето за зареждане и съответно премахнете временно тези елементи от страницата за да ви отчетете с колко би се подобрило времето ви за зареждане. Замислете се ако тази анимация е например в „главата“ и служи като шапка на сайта, т.е. ако се зарежда на всяка страница. Аз често съветвам клиентите си да оставят само на началната страница някакво интро, което да не се зарежда на вътрешните страници. Ако използвате музикален фон за страниците си – премахването й, или оставянето и само за началната страница също ще облекчи доста времето на зареждане. Обобщено красивата ви страница може да ви коства трафика на сайта, така че изберете балансиран вариант.

Некомпресирани изображения в съдържанието

Като цяло всяко едно изображение, което се използва за интернет страници е нужно внимателно да се компресира, т.е. да се намали неговия размер. Имайте впредвид че дадено изображение снимано с цифров фотоапарат, което е например 2 мб, може да бъде оптимизирано за използване в уеб сайта до 90% без да повлияе особено върху качеството. Твърде често съм забелязвала мои клиенти да качват изображенията си директно от фотоапарата си. Това е недопустимо! Уверете се, че всички използвани изображения – снимки, лого, знаци, карти, чертежи или схеми са намалени по размер, преди да ги качите и поставите в страниците си. Използвайте икони – вместо големи и силно цветни изображения използвайте малки икони с малко цвят, те ще ви помогнат да привлечете вниманието на посетителя.

В следващата статия ще прочетете как да компресирате своите изображения, така че още при създаването на една ваша страница да и „постелете“ път за бързото и зареждане, оттам и индексиране и класиране в резултати при търсене на ключови думи.

 

Виц за отмора

Обява от хакер:
'Изгубена е болонката на моята приятелка. Който я намери и върне - ще получи година безплатен интернет при който и да е провайдер.