Google и мобилните сайтове

Гугъл за мобилните сайтовеОт 21 април 2015 г. има промяна в алгоритъма на Google за листване на резултати при търсене. Според публикация в блога им, технологочния гигант е подготвил революция, с  която определяща роля за класируемостта ще е пригодността на сайтовете за ползване от мобилните телефони и таблетите. Така от 21 април този нов алгоритъм е вече стартиран и на този етап засяга търсенето и листването на резултати през мобилните апарати.

Изследвания твърдят, че над 60% от търсенето в Google става през мобилните устройства и именно това е причината компанията да предложи на своите мобилни потребители именно сайтовете с мобилна версия на челни позиции при търсене. Сайтовете с мобилни версии съответно ще заемат по-челни позиции спрямо конкурентните сайтове без мобилна изработка. Това ще се отрази на всички сайтове без мобилна версия защото позициите им ще паднат значително. Това към момента се счита за сериозно наказание върху един сайт, тъй като страниците му  получават понижение в ранга при търсене от смартфон.

Какво се случва на практика ?

Гугъл Компанията стартира проверки, като оптимизираните за посещаване от смартфон сайтове получават по-висок ранг при търсене през мобилни устройства. Според теста мобилните сайтове трябва да отговарят на определени критерии: размер на текста, пространства между връзките, както и дали съдържанието се събира в рамките на по-малък екран.

Другото нововъведение при Google търсачката ще е показване на допълнителна икона за сайтовете с мобилните страници в списъка им с резултати. От 21 април, Google ще отбелязва в описанието на всеки резултат в търсачката на всички езици, дали уеб сайтът е mobile-friendly. Така потребителите ще знаят предварително дали си струва да отварят сайта, в случай че работят от мобилно устройство.

Същност на мобилната версия

При преглед на сайт през мобилно устройство се визуализират страниците в силно намален вариант. За да прегледа страница потребителя „увеличава“ с пръсти и едва тогава вижда съдържанието в четими размери. Ако е попаднал на неправилното място, трябва да избере нова част от страницата и да продължи с увеличаване и съответно намаляне на съдържанието.

Мобилната версия на сайт e адаптирана и изцяло изградена за мобилни устройства като iOS (iPhone), Android, Windows Mobile, BlackBerry и други. С мобилната версия се преоразмерява съдържанието на сайт, така че да се представи най-важната част в началните части на екрана в четим размер, без да е наложително да се увеличава с пръсти. Това прави изключително удобен сайта за мобилно сърфиране.

 

Виц за отмора

Истинският програмист слага до себе си две чаши - едната с вода в случай, че му се допие, другата чаша - без вода, в случай, че не му се иска.
А истинският администратор слага четири чаши. Другите две - в случай на отказ на първите две.