Google fonts – шрифтове за сайт

Google-fontsКакво е типография ? Думата Типография е термин от дизайна, който означава визия или дизайн на шрифтове. Обуслява тяхното излъчване и правилното им използване за да действа визуално за възприемането на текст. При типографията се взема в предвид стила на шрифта – разположение и размер на т.нар. камшичета, пространството между отделните букви, пропорциите между главни и малки символи, отстояние на редове и т.н. Типографията е основен елемент от дейността на всеки дизайнер, но следва да отбележа че типографията не е наука и като всеки друг елемент от дизайна се нуждае най-вече от практика.

Типографията датира от векове и днес има създадени стотици хиляди, да не кажа милиони шрифтове. Всеки един компютър има в себе си инсталирани доста голям набор такива. За съжаление обаче твърде голяма част от тях не са приложими за използване в уеб пространството. Това е така, защото когато се проектира и изработва сайт, то той е предназначен за голяма аудитория лица, чиито компютри може и да не разполагат с инсталиран използвания шрифт. Затова до преди няколко години за нас българите уеб дизайна бе ограничен от 6-8 стандартни шрифта с кирилица. За да можеше да представим красив шрифт за заглавие или акцентриране на вниманието се ползваше практиката текста да е представен като изображение, а при изработката му да се използва красив шрифт инсталиран на компютъра. Така се губи възможността ботовете на търсещите машини да индексират написаното, защото за тях това вече не бе текст, а обикновена снимка.

Google Fonts – онлайн библиотека от шрифтове

Google създаде своята библиотека от шрифтове, именно за да помогне на дизайнерите и разработчиците на интернет сайтове да бъдат креативни и умело да използват типографските си умения в онлайн света. Google създадоха онлайн базирана библиотека за шрифтове, и както повечето техни услуги използването й е напълно безплатно.

С радост ви представям Google Fontsонлайн библиотека с гугъл шрифтове

Шрифтовете предоставени за ползване се наричат Google Web Fonts и са едно чудесно средство за създаване на перфектна визия на всяко едно онлайн приложение или изработване на уеб сайт. Независимо дали сте професионален дизайнер или само поръчител на сайт, вие може да изберете комбинация от гугъл шрифтове, които да представят вашия сайт онлайн, като изплозвате богатата гугъл колекция от шрифтове.

След като отворите онлайн директорията с шрифтове е нужно да настроите от левите филтри критериите за желаните шрифтове. За нас в България основните филтри са Cyrilic и Cyrilic Extended. Изберете ги последователно и в дясната част ще се визуализират само онези гугъл шрифтове, които имат кирилица. Може да укажете избраните шрифтове на своя разработчик на сайт или да ги изтеглите, инсталирате локално на своя компютър и да го тествате.

За изтгеляне изберете синия бутон ‘Add to Collection’, а след това бутон ‘Use’. След като се зареди страницата, горе вдясно има икона за изтегляне на шрифта. Кликнете на стрелката, изберете изтегляне zip формат и го отворете. С двойно кликане отворете изтегления файл и изберете опция Инсталиране.

Съвети за избор и използване на шрифтове

За перфектна и привлекателна типография на вашите интернет сайтове бих искала да ви представя няколко основни препоръки, които да спомогнат за естетическото представяне на текст, а четенето на текстови абзаци да е лесно и удобно за потребителите на вашия уеб сайт.

+ изберете два, максимум три шрифта за сайта

+ изберете един ясно четим шрифт за текст във всички страници

+ изберете друг шрифт за заглавия, той може да е декоративен, курсив или удебелен

Спазвайте правилото че всички страници трябва да имат приблизително един и същ размер на текстовите абзаци и заглавия. Така се запазва визията и дизайна на сайта. Основния шрифт за сайта трябва да спомага за лесно и бързо четене, а заглавните шрифтове за акцентриране на вниманието.

Основния шрифт за сайта нека да е с достатъчно големи празни полета между отделните символи, това спомага за приятното четене на по-дълги абзаци с текстове. Желателно е шрифта за акцент да е идентичен по всички страници, като тук може да се варира с различната големина на избрания шрифт.

Виц за отмора

Бабата на геймър се опитала да го прати за хляб. Геймърът я придумал да теглят клечки кой да иде до магазина, защото бил на много важно място в играта. Бабата изтеглила късата клечка и тръгнала разочарована към магазина. Изминала част от пътя, без да подозира, че си е забравила парите, когато чула мобилния си телефон да звъни:
- Ало?
- Abort mission, return to base!