Изрежи, запамети, вмъкни, печат, правопис

Икона ИЗРЕЖИ – Изрежи

Действието на иконата е аналогично на действие Cut /изрежи/ при програмата Word. За да е активна тази икона е необходимо да маркирате текст или изображение, което искате да изрежете и да вмъкнете на друго място в уеб страницата в сайта си. При кликането на тази икона се показва следното съобщение

Съобщение

Кликнете на бутона „Разреши достъпа“, за да копирате маркирания текст или изображение в клипборда на локалния си компютър. 

Икона ЗАПАМЕТИ – Запамети

Тази икона има действие като Copy /копирай, запамети/ в текстообработващите програми. Тук отново трябва да маркирате текст или изображение, върху което ще приложите действието на иконата. При тази икона, за разлика от първата, маркираното остава в уеб страницата ви, като в копирате копие от него. Така може да дублирате дадено изображение, текст или друг елемент от сайта си. Тук ще ви се покаже същото съобщение за разрешаване на копирането на локалния компютър.

Икона ВМЪКНИ – Вмъкни

Действието е аналогиично на Paste /вмъкни/. Т.е. ако сте използвали една от иконите изрежи или запамети, с тази икона ще поставите съдържанието на клипборда. Забележете, че тук става въпрос за стандартното копиране или изрязване на съдържание от уеб редактора. Следващите две икони извършват правилното поставяне на копирано съдържание от текстообработващи програми /пр.Word/

Икона ВМЪКНИ САМО ТЕКСТ – Вмъкни текст

Иконата се използва при вмъкване на текстов абзац от друга програма. Тъй като повечето от програмите поставят допълнителен код /който понякога не може да бъде правилно вмъкнат в уеб редактора/ е хубаво да вмъквате текстови блокове чрез тази или следващата икона, за да изчистите съдържанието на текстовия блок от излишните програмни кодове. При използването на тази икона текста се изчиста от всякакви форматирания /цвят, стил/.
 

Икона ВМЪКНИ ОТ MS WORD – Вмъкни

Използвайте тази икона, когато носите копиран текстов блок от програмата Word. При кликането на тази икона се показва следния прозорец
 

Вмъкни от Word
 

поставете съдържанието си в полето и отметнете долните две отметки за изчистване на кода, който идва от програмата Word.

Задължително използвайте тази икона при вмъкване на съдържание в уеб сайта си, тъй като програмата Word форматирайки текста според вашите изисквания внася в сайта ви допълнителен и ненужен код, който първо забавя зареждането на сайта ви, второ – резултата от вида на страницата е невинаги такъв какъвто го виждате в Word.
Тук в уеб редактора форматирайте текста си с необходимите действия.

Икона ПЕЧАТ – Печат

С помощта на иконата ще разпечатате съдържанието на уеб страницата си.

Икона ПРОВЕРИ ПРАВОПИСА – Правопис

Тази икона няма действие за съдържание на български език.
 

Виц за отмора

Срещат се двама програмиста. Единият тъжно казва:
- В моя живот се появи Зъл Вирус!
- Какъв е този вирус?
- Тъща!
- Трябва да си вземеш Добър Антивирус!
- Какъв е този антивирус?
- Ракия!