CMS и админ система

CMS и админ системаСMS идва от английското Content management system, или казано с наши си думички – система за управление на съдържанието. С помощта на една CMS система /админ панел/ вие може да редактирате съдържанието на своя уеб сайт по всяко време на денонощието без да имате нужда от уеб програмисти или дизайнери.

Оригинална публикация

CMS e професионална система за изработване на уеб сайтове в интернет. Тя може да бъде използвана за създаване на всякакъв вид уеб сайт, както за изработка на лични страници, така и за изработка на фирмен сайт, онлайн магазини, изработване на интернет портали и т.н. Иначе казано CMS е разработена динамична система, с помощта на която се правят различни по вид и функционалност уеб сайтове. Разбира се това не става с магическа пръчка, а с модификация на файлове и база данни, които са в основата на самата CMS система.

Тъй като при определяне на цена за изработка на уеб сайт, съществено значение има нужните часове за неговото създаване, затова е особено важно предварително да се уточни какъв ще е типа на сайта, как ще функционира и какви взаимодействия ще има потребителя със самия интернет сайт. След като се уточнят тези подробности е важно да се избере онази CMS система, която доближава изискванията за изработка на уеб сайт. Ако не припокрива напълно нуждите на сайта, то се предвиждат часове за модификация на файловете в самата система, както и на взаимодействието помежду им. Така колкото повече часове са нужни за изработка на уеб сайта, толкова повече расте и цената за неговата изработка.

CMS системи за изработка на уеб сайт

Както и с всеки един софтуер, има платени CMS-и, но има и значителен брой безплатни такива, с изключително високо ниво на качество и възможности. Системите които ние използваме са WordPress, Joomla, Drupal, Open Cart и др. Съществуват десетки, а вероятно и стотици такива системи. Някои позволяват със сайта да се прави практически всичко, но това обикновено е за сметка на прекомерна сложност при работа и трудна поддръжка. С такива системи малко клиенти могат да се справят без да имат задълбочена предварителна подготовка и опит. От практиката си при изработка на уеб сайтове, изключително често използваме Джумла система, която се приема особено лесно от нашите клиенти. След като модифицираме файловете й, така че да достигнем желаната функционалност от клиента, след като приключим с изработката на уеб дизайн и вътрешно оформление на сайт, провеждаме няколко часово онлайн обучение за поддръжка на изградения вече сайт, като предоставяме достъп до админ система с която на практика целия сайт е под пълен контрол на собственика на сайта.

За системата Joomla има разработени стотици допълнителни компоненти, модули и плъгини. Което на практика означава че може да бъде създаден всякакъв тип сайт с нея. Заедно с мощността си за управление на съдържанието има и много интуитивна админ система. Затова всеки изградени Джумла уеб сайт има два начина за редактиране:

  • през сайта, като се логнете с админ данни – така може лесно да редактирате и добавяте съдържание на конструктивно изградения от нас сайт. Тя позволява наистина най-необходимото: редактиране, добавяне и изтриване на страници, както и добавяне и премахване на илюстрации.
  • през менажер панел /с по-висока сложност/ – освен изброените по-горе функции възможност за настройки на модули и допълнителни функции.

Друга CMS система, която твърде често ползваме е WordPress. Той е създаден през 2003г. като малко парче код, но в днешни дни е прераснал в най-големия инструмент за изработка на блогове в света на интернет. Това е безспорно най-добрата система за изработка на интернет блог. Системата WordPress е проект с отворен код, както и Джумла. В интернет има множество плъгини разработени за тази система, които позволяват лесно и бързо да се адаптира нужната функционалност на един сайт.

Едно от съществените предимства на WordPress е леката му поддръжка от хора, които нямат никакви познания за създаване на уеб сайтове. Като друго негово предимство е невероятната му блог система, както и перфектната СЕО оптимизация.

Предимства и недостатъци

Няма перфектна CMS система за изработване на уеб сайт, въпреки че в интернет света има над стотици такива, както безплатни система, така и платени. Няма перфектна – защото всяка една от тях е уникална сама за себе си, едни системи предлагат достигане на богата функционалност при изработване на уеб сайт, други предлагат изключително добър дизайн и навигация за сайт, трети – перфектен инструмент за създаване на онлайн търговия, онлайн магазини и продуктови каталози. Т.е. изискванията при създаване на уеб сайтове са толкова различни, че рядко може да се обобщат и на база тези изсквания да бъде изградена една перфектна CMS система. Ако едни клиенти са доволни от използваната система за реализация на техния уеб сайт, други пък – не са, тъй като са затруднени от трудното администриране и поддържане на сайта. Затова обощено ще кажа, че всяка система за създаване на сайт има своите предимства. Затова е важно много добре да се избере системата подходяща за направа на даден сайт.

Един от най-важните аспекти на за това дали една CMS програма е добра или не е лесната работа с нея без специфични умения. Не е необходимо да учите езици за програмиране или писане на код за интернет страници, защото самите CMS системи имат вграден графичен уеб редактор, наподобяващ работата на Word. По този начин Вие подготвяте графично текстовете за уеб сайта си, ъплоудвате изображения, графики и мултимедия, а CMS системата генерира необходимия HTML код като го записва в базата данни, за да е видим в избраната от Вас интернет страница.

Друго основно предимство при използване на CMS система е, че те са изчистени от грешки като код / разбира се не на 100% / и са лесни за персонализиране и постигане на нужната функционалност за уеб сайта. CMS системите са разработвани от десетки програмисти в продължение на години, поради което са понякога по-доброто решение за създаване на сайтове, отколкото индивидуалното програмиране за изграждане на функционален фирмен сайт.

Тук на последно място ще отбележа и друго тяхно предимство – ниска цена. Да, ниска цена при изработка на сайт с помощта на CMS система. Цената за изработка на сайт е ниска, защото се калкулират и заплащат часовете необходими да се изгради сайт, не от А до Я с написване на код от програмист, дебъгване на допуснатите грешки в хода на работа и не на последно място с „бутиковата“ изработка индивидуално за всеки сайт. Тук може да сравните колко струва една бутикова рокля и една рокля произведена в шивашки цех. Затова при създаване на нискобюджетни сайтове задължително се използва CMS система, която се доработва, променя и модифицира за да достигне до нужната функционалност и уникалност на замисъла при създаването на уеб сайта, като на клиента се спестяват пари за изработка на сайт с желаната от него функция.

Като общ недостатък бих посочила само едно нещо – едното е СЕО оптимизацията изисква допълнителен труд и промяна на основните файлове в ядрото на самата CMS система. Т.е. когато с такива системи работят непрофесионалисти, твърде често създават особено красив и функционален уеб сайт, но той се позиционира след десета страница в търсещите машини. А от такъв уеб сайт – никой няма нужда. Тук ще подкрепя думите си с поговорка – „Ако имаш бяло брашно, дай на майстор да ти омеси хляб“. Ще намерите много материали в интернет от рода на „Как да направим сайт за 5 минути“, „направи си сайт за час“ и т.н. И нормално във всеки излиза въпроса – значи един сайт се прави за 5 минути, а защо струва изработката на уеб сайт стотици левове? Отговора си ще дам тук: стотици левове струва доработката на една CMS система за да се направи уникален сайт, уникален уеб дизайн, уникална функционалност за уеб сайт. А и защото за 5 минути или за един час не може да се направи нищо, което да се нарече сайт.

Виц за отмора

Как да върнем младите хора към религията?'
Отговор:'Пуснете безплатен WiFi в църквите