Домейн име

Домейн име за уеб сайтДумата домейн име идва от английски (domain) и означава област, територия, сфера, владение, обсег. Иначе казано, домейнът (domain name) е интернет име с написването на което ще се заредят вашите интернет страници, когато бъдат създадени и публикувани в световната мрежа. Например домейнът на нашият уеб сайт е violleta.com

Оригинална публикация

Връзка между домейн име и IP адрес

Всеки уеб сайт в интернет отговаря на даден IP-адрес, това всъщност е адресния номер на компютъра върху който са записани файловете на уеб сайта. IP-адресът е поредица от цифри подобно на телефонен номер /например 85.14.6.98/.

Тъй като ние, хората, трудно запомняме такава върволица от цифри, е въведена система за домейн имена. Например нашият домейн е аналогично на IP адрес 85.14.6.98. Ако не съществуваше такава системата за имената на домейни, всеки уеб сайт щеше да се намира единствено посредством въвеждането на тези цифри. И ето го простото обяснение на сложната дума домейн име – именуване на области. Представете си, ако трябваше да помните вместо името на нашия уеб сайт violleta.com цифрите на IP адреса, а ако трябваше да запомните десет имена на сайтове :)…

Регистратори на домейн име

В Интернет съществуват т.нар. фирми регистратори, които притежават права за регистриране на имена за домейни и посредством система от т.н. сървъри за имена на домейни (DNS), насочват всяко име на домейн към съответстващия му IP адрес, тоест към мястото, където се намират файловете на търсения уеб сайт.

Минималният срок за регистрация на домейн име е една година, но можете да си „закупите“ регистрация и за повече години, обикновено до 10. Забележете, че ако закупите името за една година и на следващата година не го подновите с такса, то остава свободно за други лица/фирми.

От практиката, която имам, съветвам винаги подновявайте таксата си на домейн името навреме, т.е. не закъснявайте. Още с получаване на първото писмо /месец преди датата на изтичане на срока/ – реагирайте! Заети с бизнеса си, доста често клиентите изпускат срока. Какво се случва. Регистранта на домейна го поставя в т.нар. „карантина“ 45 дни. Период в който домейна ви не функционира и за да го „освободите“ ви се налага допълнителна такса. След изтичане на този период той става свободен за регистрация, и ако сте бързи може да си го закупите отново преди други лица.

Значение на домейн име

Много е важно преди още да се насочите към избор на домейн име да определите какви ще са Вашите ключови думи за които ще се „борите“ в последствие за класиране в Google например. Да предположим че вие сте фирма предлагаща услуга – хотел за домашни любимци. И така вашите ключови думи ще са: хотел за животни, домашни любимци, хотел за кучета и т.н. Забележете че тези ключови думи са общо известни и много ще бъде трудно да класирате вашия сайт именно по тези думички. За да си улесните позиционирането на вашия уеб сайт, е добре да включите някоя от тези ключови думи в името на Вашия домейн. Пр. hotelzalyubimci.com Тежестта на ключова дума в домейн име носи много добри класации в последствие в търсещите машини. Днес вече всяка фирма има интернет сайт /да не кажа по няколко сайта/ и да се позиционира добре един нов сайт бих казала, че е задължително домейн името да е обвързано с ключова дума за добра индексация на самия уеб сайт. Ако предлагате на пазара даден продукт като марка, може да помислите да включите името на марката в своето домейн име.

Принципи за избор на добро домейн име

Тука може да се изпишат стотици редове в помощ на това, как да изберете добро домейн име за Вашия нов уеб сайт. Изборът на домейн име е първата ви крачка към изработка на уеб сайт. И като всяка първа стъпка трябва тя да е успешна.Тук ще изброя няколко основни според мен принципа.

» използвайте ключова дума в домейн името
» изберете максимално кратко домейн име
» избирайте име, което лесно ще съобщите по телефон – т.е. ако го кажете по телефона, да не е нужно да обеснявате коя буква как се пише / без » » обяснения от рода на – „ц“ – напишете с „ts“
» избягвайте струпването на съгласни в името
» избягвайте и съгласни, които се пишат на латиница с по 2-3 символа, пр. „я“ – „ya“

И накрая един съвет: изберете си няколко свободни домейн имена, запишете си ги на лист или в един текстов файл. Погледнете как стоят зрително като текст и лесно ли се помни и чете. И много важно – оставете решението кое точно домейн име да изберете за утрешния ден 🙂 Обмислете го на няколко пъти през деня и накрая сложете на кантар, плюсовете и минусите които ви минаваха през главата гледайки листа с домейн имената.

Ако домейн името което желаете е заето

Днес е почти невъзможно да се избере добро домейн име, което да е кратко, лесно и ключово в областта на разширението com. А то е най-предпочитано сред домейн имената. Не бързайте да се отчайвате вижте следните примери, може някой от тях да ви е в помощ при избор на домейн име.

» добавете кратка ключова дума към заетото домейн име
» използвайте множествено число, ако е възможно това
» използвайте тире или пък добавете цифра
» добавете някой известен акроним – пр. hit, max, info, top, best към заетото име
» пробвайте да членувате домейн името – пр. фирма-та, къща-та

Домейн разширения и използването им

Разширение са буквите, които стоят след точката на домейн името. Домейн разширенията се определят от световна организация ICANN. Разширенията биват 2,3 или повече буквени. Двубуквеното домейн име показва принадлежността на даден домейн към неговата страна. Примерно за България това е двубуквеното разширение bg. Световните разширения биват:

.com – Commercial – за търговски сайтове
.gov – Government – за правителствени сайтове
.int – International – международни сайтове
.org – Organization – сайтове с нетърговски сайтове
.info – Informational – информационен сайт
.biz – Business – бизнес сайтове
.name – Name – сайтове на частни лица
.mil – Military – военен сайт
.net – Network – сайт тип интернет мрежа
.eu – Европейски съюз – сайт от страна в Европейския съюз

Всички тези разширения са свободни за регистриране от всеки, заплатил за тях, независимо дали сте фирма или не. През последните години се обмислят и нови имена и след одобрение от ICANN биват пускани за свободни регистрации. Такъв е примера с новото домейн име .museum – предназначен за сайтове на музеи. Така че с времето списъка на разширения за домейн име нараства ежегодно.

Виц за отмора

Бабата на геймър се опитала да го прати за хляб. Геймърът я придумал да теглят клечки кой да иде до магазина, защото бил на много важно място в играта. Бабата изтеглила късата клечка и тръгнала разочарована към магазина. Изминала част от пътя, без да подозира, че си е забравила парите, когато чула мобилния си телефон да звъни:
- Ало?
- Abort mission, return to base!