Електронен магазин

Онлайн магазинЕлектронен магазин – доближава по мисия традиционния магазин в реалния свят. Всеки един търговец или фирма може да има свой уеб сайт, където се предлагат същите стоки или услуги, които предлага и реално в своя офис или търговски магазин.

Оригинална публикация

Електронният магазин често се нарича и онлайн магазин или виртуален магазин. За да има една фирма или търговец такъв тип сайт съвсем не е задължително да има реален такъв магазин. Голяма част от електронната търговия в интернет се базира само на онлайн присъствие и търговията се развива само през уеб сайта.

Какво е електронен магазин ?

Това е един съвсем обикновен уеб сайт на който има инсталиран софтуер, упражняващ ролята на продавачите в реалния магазин. С тази разлика че тук водещия процес е от страна на клиента, а не на търговеца. Клиента сам избира кои стоки да прегледа, кои да купи, как да плати и съответно как да му бъде доставена поръчката. Много хора предпочитат да пазаруват през интернет именно поради тази причина – липсата на реален продавач /търговец/. Така сам, без никой да му досажда със съвети за правилен избор на стока, може да си избере подходящата стока подчинена единствено на неговите критерии.

Софтуера организиращ един електронен онлайн магазин има възможност за администрация през специално уеб базиран админ панел. С негова помощ се огранизира самия онлайн магазин – категории, стоки, изображения, описания, начини на плащане и доставка, както и индивидуален потребителски статус за поръчаната стока и нейното изпълнение по доставка и плащане /това е нещо като история на пазаруването на даден клиент/. Освен изброените функции софтуера предоставя допълнителни възможности, като неразривна част от софтуера за изработване на онлайн магазин е процеса на самото пазаруване. За целта има разработен скрипт, наречен „онлайн кошница“ или „онлайн количка„. Чрез нея клиентите добавят продукти към своята поръчка и когато решат че са готови с пазаруването отправят обща поръчка със списък от всички избрани продукти. Следва изпълнението на скриптове, които уточняват начина на плащане и начина на експедиция на стоките до клиента. Онлайн плащането може да става чрез банкови преводи, пощенски записи, чекове, на място при доставката /куриер/ или през някоя от международните системи за разплащане като например 2CheckOut, PayPal, AuthorizeNet, SECPay, iPayment, PSiGate и др.

В зависимост от допълнителните скриптове към основния софтуер за изработка на онлайн магазин цената на самия електронен магазин бива различна. Тя може да варира от сто до две хиляди лева. Колкото по-вече допълнителни скриптове има един софтуер за направата на онлайн магазин, толкова е по-висока и неговата цена за изработка.

Предимства на електронен магазин

Предимствата на един онлайн магазин са безспорни пред съществуването на реален търговски обект. Някои от основните предимства са:

  • Онлайн магазинът е денонощно работещ магазин – 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Той работи и през почивни дни и празници, и през цялото денонощие.
  • При електронен магазин няма нужда от месечни разходи за наем за помещение на реален магазин, витрини, стелажи, реклами, охрана и най-вече обслужващ персонал. В този аспект един онлайн магазин е много по-евтино вложение от създаването на един реален търговски обект, независимо от какъв мащаб ще е.
  • В електронната търговия не купувате предварително стоки, и не ги съхранявате на склад. При съществуването на един електронен магазин можете да закупите стоката от доставчик в момента, в който получите заявка от реален посетител в сайта.
  • Всеки един онлайн магазин е световен магазин. Можете да продавате своите продукти на хора от цял свят без ограничение от пол, раса и т.н.
  • Онлайн пазаруването е процес, при който потребителите директно купуват стоки или услуги от продавача в реално време, без посредник. Не се губи време за да се обяснявате коя стока как се съхранява, какви са нейните характеристики, колко струва и т.н. Цялата тази информация задължително присъства в един виртуален магазин. Всеки един посетител може да реши кога и как да се запознае с тази информация.
  • Не на последно място ще отбележа и липсата на инвестиция в обучение на персонал, които да продават добре вашите продукти или услуги. Елиминира се възможността настроението на обслужващия персонал да раздразни или отблъсне клиента.
Виц за отмора

Истинският програмист слага до себе си две чаши - едната с вода в случай, че му се допие, другата чаша - без вода, в случай, че не му се иска.
А истинският администратор слага четири чаши. Другите две - в случай на отказ на първите две.