Хостинг за уеб сайт

Какво означава думата хостинг ?За да бъде един уеб сайт достъпен в Интернет 24 часа в денонощието и 365 дни в годината, нужно е файловете на Вашия уеб сайт да бъдат качени на компютър /сървър/, който да е непрекъснато включен и свързан с глобалната мрежа. Когато бъде посетено вашето домейн име за разглеждане в интернет тези файлове ще покажат съдържанието на вашия уеб сайт.

Оригинална публикация

Самата техника или компютъра се нарича уеб сървър. Самите уеб сървъри са компютри, но те не приличат на вашия домашен или служебен компютър, те са по скоро едни огромни шкафове електронна техника. И така посещавайки Вашия уеб сайт, се осъществява връзка с хоста, който визуализира вече файловете на съответния уеб сайт.

Какво означава хостинг пакет?

Хостингът е физическото място на такъв уеб сървър, което вие ще ползвате за изграждане на вашия уеб сайт. На един сървър, се поместват десетки /стотици/ уеб сайтове. Всеки един уеб сайт има различна големина. За някои малки уеб сайтове са достатъчно 10-15 мб, за други 300-400 мб, за големи портали пространство е с гигабайти. В зависимост от мястото, което заемат на сървъра, всеки собственик на уеб сайт, заплаща различна такса. Това е хостинг такса, т.е. такса-наем за използването на определен обем пространство, за да разположите там файловете на Вашия уеб сайт.

Хостингът съдържа в себе си следните характеристики:

 • дисково пространство или дискова квота – размера в мегабайти
 • месечен трафик – трафик, който се генерира при посещаемостта на вашия сайт
 • е-мейл адреси – брой пощенски акаунти
 • онлайн контролен панел
 • FTP достъп и файлов мениджър
 • управление на база данни
 • ежедневен бакъп

Дисково пространство – това е мястото което ще заемат вашите файлове за сайта и негова админ система. В това дисково пространство, наречено хостинг за сайт се съхраняват скриптове, файлове, изображения, видео, аудио и др. В дисковата квота не са включени големината на пощенските акаунти /E-mail поща/.

Месечен трафик – когато посетител разглежда вашите интернет страници, се осъществява трансфер на информация, за да се екранизират самите файлове на уеб сайта. Така се натрупва количество трафик, който предварително е обявен в хостинг услугите в какъв размер максимално може да е месечно. Т.е. тази величина всеки месец се изчиства и занулява към определена дата. След нея отново започва да се трупа трафик за уеб сайта. Така трафика на хостинга е месечна величина. Колкото повече посетители има един уеб сайт, толкова повече месечен трафик изразходва и съответно неговата такса за хостинг е по-висока.

Email адреси /пощенски акаунти/ – всеки един хостинг план предлага услуга за създаване на даден брой пощенски имейли, като към всеки един от тях може да се настройват автоматичен отговор, пренасочване, антиспам и антивирусна защита. Обикновено в характеристиките на хостинг плана е определено максималния брой email акаунти.

Онлайн контролен панел /Cpanel/ – Контролният панел е уеб базирана програма, чрез която можете да управлявате вашия хостинг пакет. Предлагаме на всички свой клиенти cPanel – контролен панел за управление на хостинг акаунт. cPanel е един от най-използваните приложения в областта на хостинг услугите. Контролният панел има раздели с различни инструменти. От тук може да управлявате пощенски акаунти, файлове на сървъра, база данни, поддомейни, създаване на архиви, логове на посетители и т.н.

FTP достъп -FTP е съкращение от File Transfer Protocol и представлява протокол за трансфер / т.е. прехвърляне/ на файлове от локалния ви компютър към уеб сървър и обратно. Имате възможност да създавате FTP потребители с име и парола, които да имат достъп до сървъра през FTP програма. Достъпа до сървъра се осъществява или чрез специална ФТП програма или чрез Файловият мениджър, който е включен в C-panel. Файловият мениджър е уеб базирано приложение за организиране на файловете на вашия уеб сайт, който е разположен в C-panela на хостинга. Чрез него можете да ъплоудвате файлове, да триете или преименувате файлове, да създавате нови папки, да триете папки и да преименувате съществуващи папки.

Ежедневен бакъп – сериозните хостинг компании има автоматизирани система които правят ежедневен бакъп на сайта. При нашия хостинг – ежедневно между 02:00 и 04:00 часа, извършваме системни бекъпи, които се пазят 14 дена (за някои хостинги са налични до 55 дена) на отделни бекъп сървъри. Бекъпите съдържат файловете на дисковото пространство, e-mail съобщенията и MySQL базите данни, които са били налични на сървъра по време на бекъп процедурата. Бекъпи могат да бъдат възстановени след искане от клиента, до 30 мин.

Хостинг такси

Хостинг таксата за един уеб сайт е цена, която се заплаща от вас през избран период от време /месец, година/. Хостинг таксите биват различни, в зависимост от това къде са разположени сървърите, характеристиките на самия хостинг план, видимостта на сайта от различни точки от света. Стойността на хостинга се определя най вече от първите све характеристики – дисково пространство и месечен трафик. За улеснение на клиентите са създадени различни пакети – хостинг план. Всеки един хостинг план може да бъде променян, в случай че се окаже недостатъчен за ресурсите на Вашият уеб сайт. Цената на хостинг плана може да стартира от лев-два и да достига десетки левове месечно.

Има и така наречените безплатни хостинги. Както знаем, „безплатно сирене няма“. Какво се има впредвид:

 • в сайта ви се поставят реклами или рекламни блокове, предоставени от хост доставчика
 • забранен скриптов език за реализиране на сайта ви /пр. php, база данни/
 • ограничаване на видимостта – пр. само за България
 • ограничаване на трафика към сайта

 

Подобни статии за изработка на сайт


Виц за отмора

Обаждане до компютърната поддръжка:
- Инсталирала съм две антивирусни...
- По-добре да бяхте затворили Хитлер и Сталин в една стая!...