Уеб дизайн

Уеб дизайнДумата уеб сайт дизайн е художествено оформление. Термина уеб сайт дизайн означава уеб оформление. Но! Уеб дизайн не означава оформление в цветова гама, нито пък само оформление на вида на уеб сайтовете. В думата уеб дизайн са втъкани проектирането, функционалността и чак най-накрая графично оформление на един уеб сайт.

 

Оригинална публикация

Какво е добър уеб дизайн ?

Думата „уеб дизайн“ е едно широкообхватно понятие. Добрият уеб дизайн е не просто красивия уеб дизайн. Така както красивия уеб дизайн може да привлече клиенти със своята визия, така важно значение има и функционалността на самия уеб дизайн. Именно добрата функционалност на дизайн може да привлече Вашите посетители, да ги задържи във Вашия уеб сайт и и най-вече да спомогне посетителите да станат Ваши клиенти. Под функционалност на уеб дизайн се разбира правилното поднасяне на информация, услуги, стоки. Текстовете трябва да са поднесе по такъв начин, че да не натоварват потребителите на сайта, да са елегантно разположени в подходяща цветова визия – само така може те да са максимално ефективни.

При изработване на уеб сайт, самия уеб дизайн е желателно да уникален и индивидуален, да е съобразен с посетителската аудитория на уеб сайта. Важно е уеб дизайна да съответства на корпоративната идентичност на фирмата. Затова графичния дизайн при изработване на сайт трябва да е внимателно преценен и съобразен с нуждите на самия уеб сайт. Уеб дизайнът не трябва да е “конкурс за красота” или пък трибуна за изява на графичните умения на дизайнера, уеб дизайна трябва да е съпътстващ информацията на сайта, а не негова „панделка или финтифлюшка“. От гледна точка на потребителите точно по този начин са поставени и критериите за „добър уеб сайт“. За нас, добрия уеб сайт дизайн не е красив сайт, а уеб сайтовете с конструктивна функционалност.

За съжаление много хора не разбират истински думата уеб сайт дизайн, и очакват от дизайнер-а картинки и шаренийки, а не проектиране как сайта ще приеме посетителя, как ще му предостави своята информация и накрая как и накъде ще го препрати. Т.е. уеб сайт дизайн е информационна архитектура. И наистина, най-съществената част от целият процес от уеб дизайн в един уеб сайт е именно организирането и структурирането на информацията, а не в нейното „разкрасяване“ …

Всъщност, уеб дизайнът на интернет страници най-силно се приближава до архитектурата. Както основната цел на архитектурата е да проектира сграда, пълноценно изпълняваща функциите си (живеене, производство, офис нужди и т.н.), така и при уеб дизайн-а, основната цел е да се проектират уеб сайтове, които да изпълняват своите функции – да информират, да рекламират и да продават. Като обобщение на изложеното дотук уеб дизайн на уеб сайт това е  изработка на Вашата онлайн визия, съчетана с фирмена идентичност и посетителска аудитория.Уеб сайт дизайн е вид аранжиране на линкове /уеб връзки/, съдържание на уеб сайт, графика, анимация, звук и т.н. Уеб дизайн е смесица от творчески подход и техническа изработка на един сайт. Така уеб дизайн-а трябва да бъде съчетан не само с доброто представяне на информацията на уеб сайт, а и с дизайн съобразен с фирмената идентичност – цвят, лого и т.н.

Показатели за уеб дизайн

Уеб дизайнВизия на уеб дизайн. При изработка на уеб сайт важно място заема изработването на графичната визия на уеб сайта. Визия на уеб сайт – това е външният вид на един уеб сайт като цяло. Графичният дизайн предава цветовите решения, шрифтове и оформление на интернет страниците на уеб сайтовете. Затова е особено важно визията на уеб сайта да е естетична и да създава впечатление за професионално комбиниране на цветове и графики. Самият уеб дизайн трябва да създава особено настроение, което следва да се асоциира с вашия уеб сайт. С една добра изработка на сайт би трябвало всеки уеб сайт да има своя уникална уеб визия и излъчване, характерно за самия уеб сайт и да е неповторимо с други уеб сайтове. Така както всеки човек си има индивидуални черти и излъчване, така и правилно изработения уеб сайт трябва да има уникална визия като графично оформление.

Уеб дизайнЧистота на уеб дизайн. Уеб дизайна както писах по-горе не бива да е сцена за изява на графичния дизайнер. Не е нужно дизайнера да покаже своите умения за работа с различни графични програми, а да създаде един красив шаблонмакет за уеб сайт. Към тази задача всеки един графичен редактор трябва да подходи с особено чувство за мярка. Пестеливото използване на ефекти и графични оформления създава един чист уеб дизайн, в който с лекота ще се впишат вашите материали за сайт /текстове и снимки/. С чистият уеб дизайн един уеб сайт съсредоточава вниманието на посетителя върху своята информация /услуги, стоки, продукти/. Посетителите на сайта от своя страна остават информирани и ненатоварени от излишни графики и грубо съчетаване на цветове или шрифтове. Така се увеличава процента да превърнете своите потребители в свои потенциални клиенти.

Уеб дизайнФункционалност на уеб дизайн. Всяка една част от уеб дизайна трябва да бъде добре обмислена не само със своята визия, а и със своята функция. Така например средствата за навигация трябва да помагат на посетителя за навигира във вътрешните уеб страници и да не допускат той да се “изгуби” на сайта. Тук говорим за удобство на уеб дизайна. Добрият уеб дизайн трябва да помага на посетителите – да намерят най-бързо информацията от която се нуждаят. Само така един посетител бива задържан в уеб сайта. Графичния интерфейс на сайта трябва да спомага за подчертаване на важните рубрики в сайта, за отделните категории или подкатегории. Нужно е посетителя с един поглед да се ориентира кое къде и за какво служи в сайта.

 

Виц за отмора

Потребител: Не ми работят цифрите на клавиатурата, помогнете.
Админ: Натиснете numLock.
Потребител: Вече десет пъти го натиснах.
Админ: А, трябва нечетен брой пъти!