Шрифтове и информация

Шрифтове и информация

Информацията в един уеб сайт се представя предимно под формата на текст. Шрифта е не само средство за предаване на информация, но и художествен елемент, който взема пряко участие в изработка на дизайн на самия уеб сайт.

Повечето собственици на уеб сайтове пренебрегват това и за тях шрифта е последната им грижа. А самият шрифт действа върху подсъзнанието и показва стила на дадена интернет страница. За да съм ясна, ще направя една аналогия с поговорката „По дрехите посрещат, по ума изпращат“ – ето това е точното описание на използването на шрифтовете в интернет страниците. Стила на шрифта е дрехата на самия текстов блок. Подбора на шрифта е една от най-често срещаните лоши идеи при направа на уеб сайтове.

Изисквания за добър уеб дизайн

Избор на тип шрифт

Още при изработване на сайта подберете шрифт за взависимост от предназначението му. Ако интернет страниците на сайта ви са сериозен /тип онлайн магазин, продуктов каталог, банково дело/ изберете класически стилен шрифт пр. Helvetica или Times Roman. Ако вашият бизнес е в сферата на забавленията, подберете весел и закачлив шрифт тип Наклонен /Italic/.

Големина на шрифта

Обърнете внимание на големината на шрифта. Не използвайте едри, нито пък дребни букви за основното представяне на текстовата информация.

  • При направа на страница за основен текст в уеб сайт си използвайте големина на шрифта между 10 и 12 пиксела / размер Small и Medium/.
  • За заглавия на вътрешните страници, изберете шрифт с 1-2 степени го-голям от основния.
  • Не използвайте стил подчертан за засилване на ефекта от даден абзац. Подчертания текст има интернет стил да носи в себе си линк. Т.е. на подчертаният текст потребителя реагира да кликне върху него. Така че за засилване на смисъла на дадена дума не използвайте стил подчертаване, а стил удебеляване.
  • За стила удебелен / bold / – използвайте пестеливо, не правете цели текстове блокове в такъв стил.
  • Редове с главни букви – също съвсем пестеливо. В интернет обществото такъв тип текст се счита за „викане“. Шрифтът написан с главни букви (А, Б, В…) се чете 12 пъти по-бавно от шрифта написан с малки букви (а, б, в…).

Бели полета около шрифта

Човешкото око е устроено така, че да възприема светлината. Когато четем окото ни се насочва първо към белите полета. Затова при проектиране на страница даден текстов блок трябва да бъде представен с достатъчно бели пространства около текста. Никой потребител няма да прочете текстов абзац състоящ се от 200-300 реда без отстъп между различните абзаци.
Използвайте прехвърляне на нов ред или поставяне на празен ред между текстов блок. Така човешкото око се плъзга леко и потребителя неусетно поглъща подадената му информация от уеб сайта. И още нещо за текстовете блокове – в никакъв случай не използвайте дълго скролиране в дадена страница. Разбийте информацията на отделни страници, но не представяйте дълга информация в една интернет страница.

В заключение:
Аз лично практикувам по следния начин. Когато изготвям дадена уеб страница от уеб сайт и нахвърлям текста, го преглеждам онлайн. Там където окото ми започне да „бяга по редовете“ /т.е. губя интерес от информацията/ добавям картинка за освежаване или бяло поле за разделяне на текстовия блок. Там където е важната ми информация и където бих искала потребителите на сайта ми да се загледат и отделят време – удебелявам или оцветявам шрифта в зависимост от неговото количество – ако са няколко думи ги удебелявам, ако е цяло изречение го оцветявам.

Безспорно правилно подадената информация е много важна в интернет сайтовете. За постигането на тази цел с хода на времето като собственици на сайта ще придобиете тези умения. А дотогава вслушайте се в съветите на уеб специалистите.

Виц за отмора

- По какво човека прилича на компютъра?
- Също като компютъра на млади години човек има достатъчно хардуер и малко софтуер, на старини софтуер в изобилие, но все не достига хардуера.