Зрителни и звукови ефекти

Зрителни и звукови ефекти

Всеки от вас е попадал на такъв тип уеб сайт – отвсякъде мига, скача текст, джуркат се картинки и т.н. Сайта прилича на картина на учещ се художник. Погледа ви тича насам-натам из страницата и за да прочетеш нещо трябва да се вгледаш и съсредоточиш …

А времето за да се зареди тази шльокавица?

Ако не искате и вие да гоните своите посетители изберете един анимиран ефект при изработка на сайт и го поставете само на главната си уеб страница. Не е необходимо анимацията за сайт да се повтаря на всяка новозаредена интернет страница. Така бавите зареждането на сайта, а и разсейвате посетителя от информацията която искате да му предложите. При направа на всяка една страница за интернет е нужно да мислите и за нужното време за зареждане на сайта.

Анимирани обекти с непрекъснато движение

Ако изобщо имате такъв – то непременно трябва да е един обект. Аз лично съм привърженичка на флашовете или изображенията със скрипт които спират в края на движението си, вместо да започват отначало с повторение на целия си цикъл.

Анимирани булети, тирета, точки или символи за изброяване

Това са онези дребни мигащи и ужасно дразнещи малки символи, които целят да грабнат вниманието на посетителя. Ако се изполва такъв символ, то отново трябва да е един на брой и то при положение, че текста покрай него наистина е много, много важен за вас. Примерно – промоция или отстъпка на даден продукт. Не изполвайте такива святкащи и стряскащи на пръв поглед символи, по няколко пъти при изработване на една и съща уеб страница.

Изскачащи прозорци

Този ефект се блокира в по-вечето браузъри при зареждане на такива интернет сайтове, затова е напълно безсмислено да поставяте изскачащ прозорец /т.нар. по-пъп прозорци/. Вместо това направете една малка табличка с цвят различен от основния и в него изпишете важното си послание. Със сигурност е доста по-ефектно.

Анимирани ефект в статус бара

Виждали сте в статус бара – непрекъснато въртящи и джуркащи се букви или пък с ефект на пишеща машина, при която излизат една по една буквите. Ефекта е ужасно демоде и също се счита за проява на лош вкус при създаване на уеб сайт.

Ефект на мишката /mouse over/

Този ефект е промяна на курсора на мишката при посочване на обект или връзка в динамични сайтове. Веднъж попаднах на интернет сайт за продажба на лично оръжие и при посочване и кликане се смаях – първо като посоча с мишката към текст-а малко се затрудних да го нацеля точно, защото курсора на мишката бе някакво ножче и малко си поиграх докато разбера, че всъщност трябвало дръжката на ножчето да е на текста, за да кликна. А като кликнах – се чу гръм на пушка … Тези ефекти са подходящи единствено за уеб сайтове за развлечения и забава. Използването им във фирмен уеб сайт, не само че не е оригинално, но и е доста несериозно. Използвайте стандартния курсор – появяване на ръчичка, която подсеща посетителя на страницата, че текста е линк и при неговото кликане ще се отвори нова страница от сайта ви.

Автоматичната музика без бутон за спиране

На последно място, но не и последно като важност. Особено лоша идея е тази музика да се повтаря при презареждането на сайта – т.е. на всяка уеб страница. Ако имате такава стартираща музика, тя непременто трябва да е съпроводена от панел за управлението й.

 

Виц за отмора

- Миналата седмица се ожених!
- Поздравления! И тя ли е програмист?
- Не.
- Опа...че тогава за какво си говорите?!