Принцип 5 – цел и език при направа на сайт

Оригинална статия

Едно от най-важните неща преди да пристъпите към реализиране на положителния отговор на въпроса

‘Имам ли нужда от уеб сайт‘ е да поставите ясни цели пред него.

Цел на уеб сайта

Със сигурност вече имате някаква концепция за какво точно ще използвате вашия сайт. Дали той ще е тип информативен сайт /сайт в който информирате обществото за вас, вашата дейност или услуги/ или ще е сайт за масовия потребител, съдържащ полезни статии. Дали ще е комерсиален сайт или безплатен тип. Т.е. дали ще предлагате в него услуги и продукти, или ще е за безплатно ползване от посетителите на сайта. Как и дали ще търсите средства от съществуването на сайта или той ще е имиджов сайт /представителен/ тип сайт. Отговорите на всички тези въпроси сформират както съдържанието на уеб сайта, така и неговата функционалност, неговата визия като уеб дизайн и съответно неговата цел. Успеха на един динамичен сайт се крие именно в ясно изразената му цел. Ако стартирате един уеб сайт с мисълта „сега ще го пусна така, пък ще видим после как ще тръгне“ – той е обречен на неуспех.

Таргет на уеб сайта

Преди дори и да се помисли как да изглежда и какво да съдържа даден интернет сайт, трябва да се изясни какви цели той ще преследва и каква аудитория от посетители ще имат неговите вътрешни интернет страници. Аудиторията на всеки един сайт е различна, дори и да се припокрива като цялост. Лесно може да определите какъв таргет очаквате за вашия интернет сайт – по възраст, пол, умения, интереси, среда и т.н. Таргета на един уеб сайт се определя от неговото съдържание. Ако уеб сайта съдържа например стоки за дами – 90% таргета трябва да е от женски пол. Останалите 10% са т.нар. други посетители, т.е. тези които не допринасят съществено за увеличаване на трафика на сайта. НО! това не означава че съдържанието трябва да е съобразено изцяло с онези 90%. Напротив това означава че има ниша /и трябва да й обърнете внимание/ която също би се интересувала от вашия сайт, но с по-различна цел. Примерно за да избере подарък за дама или пък за да се информира какво евентуално харесва една дама.

Дизайн и съдържание на сайт

След като вече е определена целта и съответно таргета на сайта, е нужно да подчините всичките последвали действия: подбор на уеб дизайн, цветова схема, навигация, съдържание, илюстрации и т.н. В зависимост от отговора на въпросите за цел и таргет на сайта, лесно може да изберете подходящ дизайн – топли нюанси или сериозен фирмен цвят, изчистен дизайн или обратно – богат на рекламни изображения. Не експериментирайте – придържайте се към интернет правилата за уеб дизайн, не е нужно да „откривате топлата вода“ – разходете се из водещи сайтове в бранша и вижте как те са съобразили дизайна към съдържанието му. Ако предвиждате големи и обширни статии, заложете на изчистен дизайн, като оставите самите статии да носят снимков материал, а не цветовото оформление и дизайна. Ако предвиждате къси и кратки материали – тогава обратно заложете на стилен графичен дизайн.

Езиков стил в сайт

Един последен въпрос ще засегна тук – използван език в сайт. Задължително е да се използва разбираем език, не мислете, че всички посетители са длъжни да познават детайлите на бизнеса и да разбират професионалния жаргон. Нужно е да се използват достъпни текстове, без страх че може да звучат непрофесионално. Посетителите трябва да се чувстват комфортно в сайта ви, да ви усещат като „приятел“ който има дава насоки, съвети и евентуално би подкрепил при дадено начинание /избор на продукт или услуга/. Поднесете съдържанието си така, че всеки да стане наясно какъв е текста и за какво пишете. Ако използвате термини, задължително в скоби внасяйте уточнения.

Позволете си висок стил на езика като изключение само ако сайтът ви ще е предназначен за професионалисти във вашия бранш.

Виц за отмора

Обява от хакер:
'Изгубена е болонката на моята приятелка. Който я намери и върне - ще получи година безплатен интернет при който и да е провайдер.