Принцип 3 – актуалност при изграждане на сайт

Оригинална статия

Изработка на сайт е като изработка на вестник. Във един вестник трябва да се публикуват новини и новости. Така е и с вашия сайт. Публикувайте всяка новост при вас – рекламирайте и афиширайте новата си стока/услуга. Наблегнете на нея като временно я пуснете в статут за показване на началната ви интернет страница. Така постигате няколко положителни ефекта:

  • показвате на посетителите, че се развивате
  • показвате им, че владеете съдържанието на уеб сайта и напълно го контролирате, както и цялата си дейност 🙂
  • имате различна по вид начална уеб страница от вчера или ония ден

Поддържайте уеб сайта си актуален

Процесът изработка на сайт не приключва с неговата направа и пускането му онлайн. Изработване на сайт е един дълъг процес който обхваща и периода след стартирането му. Изграждане на добър и полезен сайт е трудоемък процес, който изисква търпение и постоянство. Постоянството се изразява именно с честото актуализиране на съдържанието на интернет страниците.

Обновяване и актуализиране на сайт не означава да се премахвате съдържание, а да се добавят нови страници или статии в него, като се правят връзки /линкове/ към новите страници от съществуващите вече такива.

Това има значение за SEO оптимизацията на динамичен сайт – наличните страници в сайта вече са обходени от търсещите машини. И периодично те се обхождат повторно, така търсещите ботове виждайки връзката към новата страница отчитат още информация – и то актуална информация.

Никой не чете втори път вчерашния вестник. Така е и в интернет – никой няма да дойде отново да прочете нещата, които вчера или миналата седмица е прочел. Покажете на посетителите си, че се грижите за Вашето изграждане на сайт и го актуализирайте поне веднъж месечно.

Изкушавам се пак да дам пример с един клиент – след направата на сайта му, той каза „То всичко необходимо вече го публикувахме, не ми трябва админ панел за редакция, какво да му редактирам.“ и наистина обади се след една година да му сменим телефонния номер в страницата за контакти. Обаждайки се сподели: „отначало имаше интерес и писма от сайта, но сега няма – ще трябва май малко да побутнем информацията в уеб сайта …“. Ужасно грешно поведение, че как да има посещаемост? Изградените уеб сайтове се нуждаят от поддръжка и поне ежемесечна актуализация, било в ценовата листа, било в продуктовия каталог, било в подмяна на поставените снимки в интернет страниците и т.н.

Второ – живеем в динамичен свят, и онова което бе интересно миналата година е ужасно демоде и неактуално вече.

Никой не се интересува от старите ви услуги и продукти, които бяха актуални миналата година. И още по-вече ужасно дразнещо е, когато ровиш в интернет и видиш, че тази услуга струва Х лева, звъннеш на фирмата и тя ти каже „А, то в сайта може да пише такава цена, но тя не е актуална, сега цената е Y лева“

И накрая – назначете си човек, в чиито работни задължения влиза и поддръжка на уеб сайт.

След като завърши изработката на Вашия сайт, не казвайте за неговата поддръжка – „това ще го прави Иван, когато няма какво да прави …“ Със сигурност този Иван, винаги има какво да прави на работното си място. Ако нямате свободни или подходящи хора за това, по-добре сам се ангажирайте и периодично ни изпращайте материали за сайта, ние ще го поддържаме.

Разгледайте изработка на видове уеб сайт от горното меню.

Виц за отмора

Една майка пита детето си:
- Как прави кучето?
- Бау бау.
- Как прави котето?
- Мяу мяу.
- А как прави мишката?
- Клик клик.