Принцип 1 – съдържание за изработване на сайт

Оригинална статия

В основата на успеха /аналогично и на неуспеха/ при изработка на уеб сайт се заключава неговата съдържателност. Колкото и красив уеб сайт да предложите на своите потребители, то не би ги впечатлил по-вече от съдържанието, което ще изложите в него.

На SEO конференциите които съм посещавала винаги се споменава една фраза която касае именно съдържание на сайт. А тя е:  „Content is King“ или нa бългapcĸи звучи така: „Cъдъpжaниeтo e цapя„.

И защо при изграждане на сайт, съдържанието да го прави посещаван ? Защото всеизвестно е че ако един сайт съдържа качествено и уникално съдържание то бива веднага „забелязано“ т.е. индексирано от търсачките, а днес търсещите ботове са доста „умни“ и тъй като това съдържание е уникално е несрещано в интернет /т.е. не е копирано от сродни сайтове/ то съответната статия или страница бива веднага класирана в доста челна позиция. Това от самосебе си носи така наречения „таргетиран трафик“ – т.е. трафик отсят от интернет потока, по търсените думи или фрази. А Вашия сайт се нуждае именно от такъв трафик – посетители които се интересуват от вашата дейност, стоки или услуги.

Доста често под съдържание на сайт се крие един естествен процес на SEO оптимизиране. Но пак да наблегна на думичката – уникално съдържание за сайт. Т.е. грамотно написано, не копирано или взаимствано от други сайтове. Копираното съдържание се нарича още дублирано съдържание. Самите търсачки /особено Google/ вече имат разработени специални скриптове, с помощта на които се оценява едно съдържание за сайт дали е уникално или не. Така че ако съдържанието е дублирано от друг сайт, дори да сте го променили тук-там, то пак ще си бъде дублирано съдържание за търсачката. Затова пълнете сайта си само и единствено с уникални текстове и материали.

Затова никога не копирайте от други сайтове

Имала съм клиенти, които казват „вижте там от подобни интернет сайтове – вземете някакви текстове“ – и какво се получава: Посетителите на сайта си мислят – „че аз това го четох в един друг сайт, какъв бизнес и какви услуги предлага тази фирма, след като дори едни рекламни текстове не може да си подготвят.“ Други пък клиенти казват „секретарката ще напише текстовете„. И това не е решение.

Или вие сами се заемете с изграждане на съдържание за Вашия сайт, или се доверете на текстописци, но не рискувайте съществуването на сайта си, още преди да сте го стартирали.

Гледайте на своя сайт като малък квартален магазин в който отивате само за цигари, а покрай цигарите купувате още десет неща, защото като ги видите се сещате, че и от тях имате нужда. Така че, направете съдържание за всяка една своя стока и услуга, дори и тя да не е водеща в дейността ви, предложете на посетителите си да се запознаят подробно със стоките и услугите ви, цени, гаранция и т.н. Предложете им всякакви помощни материали – като започнете от технически характеристики и стигнете до лично отношение към продукта/услугата. Посетителите на сайта, може да влезнат в сайта ви от търсачка, търсещи съвсем друга дума или фраза, и случайно да се запознаят с вашата дейност. Но след време да се сетят, че са разглеждали този и този сайт и отново да ви посетят, но този път за подробности които вече ги вълнуват.

Всяка една уважаваща се фирма в офиса си има каталози, дипляни, рекламни материали. При изработване на сайт задължително ги прехвърлете един по един и извлечете максимална полза от тях, като ги предложите на своите посетители на сайта. Постарайте се да включите наистина цялата информация, която би била нужна на посетителите ви, за да решат да станат ваши клиенти. Това включва цени, технически характеристики, условия на доставка, условия на плащане, гаранции и т.н. Ако сте пропуснали нещо, не очаквайте посетителите да вдигнат телефона и да ви попитат. Повечето от тях няма да го направят и така ще сте ги загубили като клиенти. Спечелете доверието им с богата информация.

След като един сайт бъде изграден с добро съдържание, рано или късно пред собственика му се изправя дилема какви нови неща да постави в сайта си, при положение че вече почти всичко е написано ? Тук ще ви напиша две мои техники, може и на вас да помогнат при търсене на съдържание за съществуващ вече сайт.

1. Ново съдържание базирано на задавани въпроси

Да, задаваните ви въпроси са един чудесен инструмент за генериране на нови статии и страници в сайт. Независимо как са достигнали до вас въпросите на вашите клиенти – било устни запитвания, било по имейл, било по телефон. Повтарят ли се няколко въпроса от различни клиенти – това е сигнал, че може и трябва да добавите нова страница в сайта с точно такова съдържание по въпроса, като разясните именно отговора на самия въпрос. Не подминавайте въпросите като си мислите за тях че са елементарни, все пак вашите клиенти нямат познания в областта и за да ги спечелите като такива е нужно да грабнете тяхното доверие като им заявите твърдо и недвусмислено че вие сте професионалист, разбирате от своя бизнес, и с радост бихте консултирали всеки един клиент, за да направи своя добър избор.

2. Брояч и статистика на сайта

Независимо кой инструмент използвате за статистика на сайт – Google Analytics, Tyxo.bg или WebCounter погледнете как влизат посетителите във Вашия сайт. С какви ключови думи. Ето златна мина – пишете страници със съдържание по ключови думи или фрази. Статистиката ви дава директен показалец какво се търси в интернет, от вас се иска само съставяне на уникално съдържание за сайт именно с тези търсени ключови думи.

Виц за отмора

- Миналата седмица се ожених!
- Поздравления! И тя ли е програмист?
- Не.
- Опа...че тогава за какво си говорите?!