Принцип 4 – навигация при изграждане на сайтове

Оригинална статия

Правилото „колкото по-просто, толкова по-добре“ важи и в създаването на един уеб сайт.

Преди още да поръчате изработка на уеб сайт, скицирайте бутони и менюта, вътрешни интернет страници и препратки към тях. Оставете листа настрани, направете нова схема, ако трябва и трета – сравнете ги. Изберете най-простата схема за навигация.

Какво е навигация?

Под навигация се разбира начина на предвижване в един уеб сайт и достигането до отделни вътрешни интернет страници. Навигация е начина на предвижване в даден сайт за достигане на вътрешна страница. Нужно е посетителят само с един поглед да разбере как да се движи в определен уеб сайт и как може да се върне в предишни страници. Доброто представяне на навигация в сайт включва в себе си избор на подходящо място в сайта, цвят, разположение и размер на шрифта, както и големина на пространството, което ще заема в сайта. Навигацията при изработка на сайт трябва да отговаря на въпросите „къде съм аз“, „коя е тази страница“, „как стигнах до тази страница“.

При големи уеб сайтове препоръчвам използването на т.нар. карта за уеб сайт. Тя представлява конструкцията на самия уеб сайт. Коя уеб страница през кое меню и бутон се достига.

Ако излагате голям набор от продукти или услуги, отделете ги в специална секция и им отделете специално внимание как ще се достига до всяка една вътрешна уеб страница. Как посетителя ще се върне в общата секция – помислете да се направи тесен линков ред от рода на:

Вие се намирате в: Производство / Стъклени чаши / Галерия от модели

Този простичък метод за навигация е масово използван и е много практичен. Желателно е да се постави в горната част на страницата непосредствено преди самото начало на съдържанието на вътрешната информация. Не използвайте различни цветови схеми за навигационната лента – те трябва да са идентични за всички страници. Навигацията за един сайт не е пространство за дизайнерски експерименти, навигацията трябва да е чиста, проста и семпла. Тя е като пътна табела, а не като рекламен транспарант.

Използването на текстов линк за навигация в една страница е за предпочитане от използване на графични елементи или бутони. Текстовият линк пести време за зареждане за разлика от графичния. А и графичния бутон, ако не съдържа текст в себе си, може да се окаже объркващ за посетителя. Т.е. той трябва предварително да е запознат с графичните знаци за изобразяване на пътя по който е достигнал дадена страница. Помислете и върху следното: лично вие като посетител в други уеб сайтове, колко време отделяте да се запознаете с даден уеб сайт? Отговора е не по-вече от 5-10 секунди. Т.е. първите десет секунди или грабват посетители или ги „изгонват“.

Потърсете среден вариант между уеб сайт с три бутончета и уеб сайтове с отрупани линкове че чак свят да ти се завие. Нека посетителят се чувства комфортно и сайта да е лесен за навигация.

Много добър подход при навигиране във вътрешните страници на един динамичен сайт е изграждането на т.нар. Подобни страници. Те могат да бъдат изложени като списък в края на дадена вътрешна страница или пък като допълнително странично меню. Така насочвате своите потребители да прочетат страници с подобно съдържание.

В заключение: Сложната и объркваща навигация на един уеб сайт го прави неизползваем като конструктивно съдържание сайт.

Стандарт за навигация в сайт

Навигационната лента трябва да е изработена в сайта така, че да има ясна визия за връзка /линк/. В интернет пространството всички хипервръзки стандартно се отбелязват с подчертана черта и при посочване на такъв линк курсора на мишката се превръща в ръчичка – т.е. това показва на посетителя, че може да кликне върху текста и да отвори нова страница. За съжаление доста дизайнери изпадат в желание именно на навигационните полета да упражнят своите иновативни подходи за дизайн. Избягвайте това – придържайте се към стандартните подсказки за хипервръзки.

Виц за отмора

Какво казва детето на програмист, като се роди?
Hello World!