• Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
  • 0988 310 711

Принцип 2 - полезност в изработване на сайт

Посещения: 4287 Категория: Принципи за добър сайт

           

Направете сайта си полезен

Ако искате Вашият сайт да е полезен и съответно повторно посещаван и препоръчван от един посетител на друг, трябва просто да се съобразите с потребителите на сайта. Те трябва да останат доволни от прочетеното и видяното във Вашия уеб сайт. Още при стартирането на изработка на сайт, помислете как да направите сайта си интересен и полезен. Тук ще споделя моите съвети:

  • поместете пълна информация за услугите или продуктите които предлагате
  • поставете форма за контакт или коментари, така че посетителите да могат да контактуват с Вас
  • по възможност добавяйте изображения и мултимедия. Една картинка или кратко клипче може да разкаже много повече думи от написаното
  • потърсете в интернет друга полезна информация и поставете връзки във Вашата страница с текст "още информация"
  • форматирайте дългите текстове, така че да има бели пространства между тях - това улеснява четенето и поглъщането на информация от посетителите

И сега да си припомним правилото за златната среда - нито много, нито малко - това се отнася и до полезното съдържание на сайт.

Не претрупвайте сайта си с ненужна информация

Има много такива красноречиви примери при направа на уеб сайтове. В желанието си сайта да е полезен собственика поръчва изработване на сайт с калкулатори, часовници, времето в Токио, курса на валутата и т.н. Какъв е резултата? - посетителя се разсейва и не забелязва дори менюто с полезна информация. Всеки компютър има инсталирани програмки с часа, калкулатор, та дори и времето в света. Това разбира се изключва ситуацията при която посетителя се нуждае от специфичен калкулатор и вие сте си го поставили в сайта.

Полезна информация. При изграждане на уеб сайт, предложете на вашите посетители нещо полезно, което те да научат от вашия уеб сайт, дори и да не станат ваши клиенти. Публикувайки материали за продуктите си или услугите, вие показвате на посетителите си, че сте професионалисти в бранша си и умело разбирате материята с която се занимавате.

Различна информация. Публикувайте различни материали във вътрешни интернет страници, които не сте срещали вече в мрежата. Посочете с какво се отличавате от сродните ви фирми. Не слагайте излишни рекламни изречения - "Ние сме професионалисти". Те наистина са излишни, никой няма да напише в сайта си "ние сме некадърници", така че накарайте посетителите си сами да открият професионализма ви :)

Напоследък google промени много своя алгоритъм за класиране на резултатите при листването на уеб сайтове. Най-важният елемент при оценяването на един динамичен сайт си остава неговото съдържание. Така че насищайки уеб страниците си със съдържание вие печелите най-малко по две позиции - позиция класация в Гугъл и позиция полезност за посетителя. Заложете на съдържанието на Вашия уеб сайт. Запознайте се с различните видове пакети за изработка на уеб сайт които предлагаме и изберете този, в които най-добре може да представите информация и съдържание на посетителите.

Нещо дребно, но важно - не прекалявайте с информацията за фирмата - имала съм клиенти, които целия си уеб сайт пълнят с информация за тях - излишни публикации като "Откриване на фирмата ни", ", "Персонал на фирмата ни" и т.н. За съжаление /извинявам се, ако ви прозвучи нагло/ никой не се вълнува от фирмата ви в подробности. Посетителя идва в сайта ви с проблема си или нуждата от услуга/стока. Достатъчна е една интернет страница със сбита информация за самата фирма. Посетителя не го вълнува, как и кога се регистирахте по ДДС или тем подобни. Той рови и търси информация за нужната му стока или услуга. Съсредоточете вниманието си там. Как постъпих с тези клиенти? Поставихме им една вътрешна статистика за посещаемост на страниците. И какво се оказа - единствената им страница с изброени услуги бе най-посещаваната. А някои от останалите им страници имаха нулева посещаемост даже. Егоистично наистина, но е факт - посетителя чете само нужното за него.

Затова - съберете и публикувайте съдържателен материал в уеб сайта си!

Виц за отмора

- Миналата седмица се ожених!
- Поздравления! И тя ли е програмист?
- Не.
- Опа...че тогава за какво си говорите?!

Виолета и Син ООД, офиси: България, София и Русе, GSM 0988 310 711
Предмет на дейност: Уеб дизайн и темплейти за сайтове. Изработка на уеб сайтове. Изграждане на мобилни сайтове. Изработване на фирмени и корпоративни сайтове. Пълна организация и направа на онлайн магазини.