Принцип 2 – полезност в изработване на сайт

Оригинална статия

Направете сайта си полезен

Ако искате Вашият сайт да е полезен и съответно повторно посещаван и препоръчван от един посетител на друг, трябва просто да се съобразите с потребителите на сайта. Те трябва да останат доволни от прочетеното и видяното във Вашия уеб сайт. Още при стартирането на изработка на сайт, помислете как да направите сайта си интересен и полезен. Тук ще споделя моите съвети:

  • поместете пълна информация за услугите или продуктите които предлагате
  • поставете форма за контакт или коментари, така че посетителите да могат да контактуват с Вас
  • по възможност добавяйте изображения и мултимедия. Една картинка или кратко клипче може да разкаже много повече думи от написаното
  • потърсете в интернет друга полезна информация и поставете връзки във Вашата страница с текст „още информация“
  • форматирайте дългите текстове, така че да има бели пространства между тях – това улеснява четенето и поглъщането на информация от посетителите

И сега да си припомним правилото за златната среда – нито много, нито малко – това се отнася и до полезното съдържание на сайт.

Не претрупвайте сайта си с ненужна информация

Има много такива красноречиви примери при направа на уеб сайтове. В желанието си сайта да е полезен собственика поръчва изработване на сайт с калкулатори, часовници, времето в Токио, курса на валутата и т.н. Какъв е резултата? – посетителя се разсейва и не забелязва дори менюто с полезна информация. Всеки компютър има инсталирани програмки с часа, калкулатор, та дори и времето в света. Това разбира се изключва ситуацията при която посетителя се нуждае от специфичен калкулатор и вие сте си го поставили в сайта.

Полезна информация. При изграждане на уеб сайт, предложете на вашите посетители нещо полезно, което те да научат от вашия уеб сайт, дори и да не станат ваши клиенти. Публикувайки материали за продуктите си или услугите, вие показвате на посетителите си, че сте професионалисти в бранша си и умело разбирате материята с която се занимавате.

Различна информация. Публикувайте различни материали във вътрешни интернет страници, които не сте срещали вече в мрежата. Посочете с какво се отличавате от сродните ви фирми. Не слагайте излишни рекламни изречения – „Ние сме професионалисти“. Те наистина са излишни, никой няма да напише в сайта си „ние сме некадърници“, така че накарайте посетителите си сами да открият професионализма ви 🙂

Напоследък google промени много своя алгоритъм за класиране на резултатите при листването на уеб сайтове. Най-важният елемент при оценяването на един динамичен сайт си остава неговото съдържание. Така че насищайки уеб страниците си със съдържание вие печелите най-малко по две позиции – позиция класация в Гугъл и позиция полезност за посетителя. Заложете на съдържанието на Вашия уеб сайт. Запознайте се с различните видове пакети за изработка на уеб сайт които предлагаме и изберете този, в които най-добре може да представите информация и съдържание на посетителите.

Нещо дребно, но важно – не прекалявайте с информацията за фирмата – имала съм клиенти, които целия си уеб сайт пълнят с информация за тях – излишни публикации като „Откриване на фирмата ни“, „, „Персонал на фирмата ни“ и т.н. За съжаление /извинявам се, ако ви прозвучи нагло/ никой не се вълнува от фирмата ви в подробности. Посетителя идва в сайта ви с проблема си или нуждата от услуга/стока. Достатъчна е една интернет страница със сбита информация за самата фирма. Посетителя не го вълнува, как и кога се регистрирахте по ДДС или тем подобни. Той рови и търси информация за нужната му стока или услуга. Съсредоточете вниманието си там. Как постъпих с тези клиенти? Поставихме им една вътрешна статистика за посещаемост на страниците. И какво се оказа – единствената им страница с изброени услуги бе най-посещаваната. А някои от останалите им страници имаха нулева посещаемост даже. Егоистично наистина, но е факт – посетителя чете само нужното за него.

Затова – съберете и публикувайте съдържателен материал в уеб сайта си!

Виц за отмора

Обява от хакер:
'Изгубена е болонката на моята приятелка. Който я намери и върне - ще получи година безплатен интернет при който и да е провайдер.