Ключови думи на страница при изработка на сайт

Ключови думи за страница             Оригинална статия

Ключовите думи са думи и фрази с които потребителите на интернет ще стигнат до Вашия уеб сайт чрез търсещите машини. Ключовите думи трябва да са разделени със запетая. Ето пример:

динамичен, динамични, динамичен сайт, русе, уеб, уеб сайтове, интернет, страница, уеб дизайн, интернет програмиране, сайт, сайтове, изработка, изработване, дизайн, уеб сайт, уебсайт, портфолио, малък сайт, направа сайт, уеб услуги, услуги, реклама, дизайн страници, страници, фирмен сайт, фирмени сайтове, лична страница, графичен дизайн, дизайнер, поддръжка, изработка, правя, направа, html, цени, търсачка, българия, хостинг, качествен, евтин, ниски цени

Ако забелязвате някои от думите са изброени и в единствено и в множествено число, за да се обхванат различни варианти от търсени словосъчетания в уеб сайта.

Дотук в предишните две статии разгледахме два важни тага за СЕО оптимизация. Тук ще разясним третия таг – ключови думи. В годините преди 2010 година мета раздела ключови думи заемаше доста сериозна част в позиционирането на класацията на сайтове в самите търсачки. От 2010 Google официално обяви, че този таг вече няма да се взема впредвид, което накара доста специалисти при изработка на сайтове да пропускат попълването на ключови думи към всяка една уеб страница от създаваните уеб сайтове. Според друга част от уеб специалистите / в това число и нашия екип / използването и попълването на ключови думи в мета таговете си носи полза при класиране на един динамичен сайт, дори и съвсем незначителна. По правило така или иначе след изработка на страница от сайт е нужно да извадите ключовите думи които се срещат в нея за да ги комбинирате и използвате за тага описание. Т.е. тези думи като списък са налични и не пречи да присъстват и в таг ключови думи. В админ системата в раздел Мета данни ще намерите поле както за описание на страницата, така и поле за ключови думи, които трябва да се погрижите.

Желателна дължина на думите в мета ключови думи е около 8 до 12 думи общо, разделени със запетая. Ключовите думи не трябва да са измислени, а извадени като най-често срещани при изработване на конкретната уеб страница. Тук се използва един принцип – принцип на плътността на наситеност на ключова дума в съдържание. Като процент броя на ключовите думи в самото съдържание на интернет страница не бива да надвишава 8 до 10%. Разстоянието между тях трябва да е в съотношение 2:1 /приблизително/. Като самото повторение на ключова дума в съдържанието не е желателно да надвишава 4-6 пъти.

Освен ключови думи за съдържанието и мета данните предвидете и ключови фрази. Те представляват комбинирани по смисъл ключови думи. За нашата дейност например ключова дума е „сайт“, а ключова фраза е „изработка на сайт„. Старайте се да присъстват ключови фрази в съдържанието на страницата при нейното изработване, но не прекалявайте за да не изгубите интереса на четящия посетител. В крайна сметка търсачките през годините менят своите критерии за класиране на страница от сайта, но човешкия интерес към лекото и приятно поднасяне на информация ще си остане завинаги. И както казват лекторите при SEO конференциите – „правете сайтове за хората, а не за търсачките“.

Както стана ясно освен в раздел Мета данни в админ системата е нужно ключовите думи или фрази да присъстват и в самото съдържание на уеб страницата. Желателно е тези ключови думи да са разположени в по-голяма концентрация в горната половина от самото съдържание. Разбира се това не бива да се превръща в панацея. Най-добрите резултати се получават при комбиниране на ключови думи в таг за заглавие, таг за описание, таг за ключови думи и в самото съдържание.

Как да подберете ключови думи

При изработване на един нов уеб сайт ключовите думи за целия сайт са предполагаеми думи от собственика. Казах предполагаеми думи – имам впредвид, че след пускането на сайта чрез т.нар. „брояч“ собственика може сам да проследи как и с какви търсени думи и фрази посетителите влизат в уеб сайта му и след известен период /не по-малко от три месеца/ наново да се поставят нови и премахнат стари ненужни думи. Направете си анализ на думите с които са влезли най-много посетители и заложете тези думи на по-вече места в уеб страниците си. Този период от три месеца е необходим за да е по-пълна статистиката от посещенията. Колкото по-точни и по-детайлни са думите, толкова по-вече посетители ще получите.

Тук ще ви разкажа за наша практика при изграждане на страница, ако ви допада може и вие да я използвате и дори да ви стане като навик когато създавате нова страница в сайта си. Когато е нужно да добавим страница с информация в сайта си, ние в един текстов файл нахвърляме различни свои мисли и идеи за съдържание на страницата. Правим си нещо като ученически план – точка 1, точка 2, точка 3 и т.н. като всяка отделна точка представлява отделен абзац с текст, върху който трябва да съсредоточим вниманието на посетителите на сайта ни. След което вече е лесно точка по точка пълним материали в самия текстов файл. Представете си че сте пред аудитория от няколко човека и трябва да се изкажете точка по точка. И то не просто да се изкажете, а да убедите тази аудитория в своето представяне на информацията. Последния етап е определяне на ключовите думи. В отделен файл или лист изваждаме ключовите думи с които ще извикаме посетители на страницата. Ако е нужно текста се изчита няколко пъти, преработва се като се насища с ключови думи. Този списък с ключови думи се използва за съставяне на тага заглавие, така описание и тага ключови думи. Знам, че звучи тромаво, но като се оттренира няколко пъти при изработване наа страница от сайта и става като маниер за работа с интернет материали.

Виц за отмора

Срещат се двама програмиста. Единият тъжно казва:
- В моя живот се появи Зъл Вирус!
- Какъв е този вирус?
- Тъща!
- Трябва да си вземеш Добър Антивирус!
- Какъв е този антивирус?
- Ракия!