Мета описание на страница при изработка на сайт

Мета описание на сайт             Оригинална статия

Това е meta description или на роден език – описание на уеб страница. Това е информация, която заедно със заглавието на сайта и ключовите му думи участват в кода на самия уеб сайт. Това описание е невидимо за посетителя на сайта, но е „видимо“ за търсещия бот на търсачките. С други думи meta description е своеобразна врата при изработването на вашата страница. Това е текста, който ще се появи в търсачката под линка. Ето пример пак от нашия уеб сайт:

Изработка на динамичeн сайт, уеб дизайн и интернет решения. Хостинг и домейн регистрация. Обучение на персонала за поддръжка на динамични сайтове.

Описанието на една вътрешна страница се нарича Description meta tag. Неговото съдържание дава кратка информация за вашата интернет страница. Т.е. описанието е едно резюме за търсещите ботове. За разлика от заглавието на страницата, описанието /description таг/ има по голямо съдържание на текст. Обикновено неговата дължина не бива да надвишава 255 символа. Двата тага – title и description играят най-съществена роля за доброто оптимизиране на страниците от един уеб сайт. В описанието е желателно отново да включите ключови думи, които се срещат и в самото съдържание на страницата. Всеки един SEO специалист ще ви препоръча като първа стъпка от оптимизиране на вашия уеб сайт да се насити description таг-а с ключови думи.

Нашите сайтове разполагат в админ системата си със специален раздел, наречен метаданни. Когато създаваме на страница при изработка на уеб сайт, попълваме там описанието което сте ни подали. На всеки един следващ момент от съществуването на вашия сайт може да го промените и наситите с ключови думи, за да постигнете по-добра класираност в търсещите машини. Това съвсем не значи че трябва да изпишете само ключови думи в description таг-а. Включете максимално на брой ключови думи, но ги свържете в смислени текстове, за да се получат логически свързани изречения. Повторението на ключови думи повече от два пъти се счита за спам, затова трябва да избягвате многократното повторение на ключови думи.

Дължина на мета описание при изработване на страница

Препоръчителната дължина е 255 символа, като това е броя на буквите заедно с интервалите помежду им. В описанието също включете най-важните думи за вашия уеб сайт. Не пишете само с големи букви – търсачките не различават големи от малки букви, а тези които ги различават може да ви дисквалифицират резултата заради неправилно описание.

Спазвайте златното правило – описанието на една уеб страница е желателно да е подобна на първите изречения в самата страница. Логиката е, че важните неща в съдържанието на уеб сайта, е разположено винаги в началото на страниците. По тази логика индексира и googlebot – гугъл бот е специален „паяк“ който обхожда и събира информация от уеб сайтове.

В динамичните уеб сайтове, в самата админ система има специален раздел, където се записват описанието и ключовите думи на една интернет страница. Непременно попълвайте грижливо тази информация, колкото и да сте ангажирани, отделете подобаващо време на мета раздела /така се нарича раздела в админ системата който урежда описанието и ключовите думи за една уеб страница/. С описанието на една страница при изработване на сайтове, правите страницата по-лесно откриваема за търсачките.

Желателно е в един файл да си съхранявате текстовете, които попълвате като описание /description таг/ на отделните страници. Това ще ви позволи лесно да проверявате какви ключови думи имате включени в отделните страници при изработване на сайт. Ще ви предпази от това да ги дублирате като еднакви текстове при създаване на страници в сайта.

Запомнете: попълването на правилното съчетание от ключови думи в таговете за заглавие и описание ще допринесе за добрата SEO оптимизация и увеличение на трафика към конкретните страници в сайта ! Затова изградете си навик, още при решението да добавите страница при изработка на уеб сайт да мислите не само за съдържанието й, а и за думите които ще поставите в таговете – заглавие и описание на страница. Методите за SEO оптимизиране на страници съвсем не се изчерпват с тези два тага, но те играят най-важна роля и носят най-много точки за класацията на една интернет страница.

И последно нещо важно на което също искам да обърна внимание. В описанието на страницата, както и в заглавието не поставяйте така наречените специални символи. Това са символи като например апостроф /единична кавичка/, двойна кавичка и т.н. Ако в описанието ви съществуват такива символи е твърде вероятно да объркате търсещия бот и той да прекъсне самото индексиране на страницата. Много често това се случва, когато в описанието се вмъква примерно името на фирмата и самото име бива поставяно в кавички.

В съвремието SEO оптимизатори твърдят, че страници при които липсват тези тагове биват автоматично попълвани от самите търсещи ботове. Като за целта се вземат първите изречения от съдържанието на самата страница. Този резултат съм го наблюдавала и аз, и поради тази причина мисля че е важно автора на дадена страница при изработка на уеб сайт, да определи нейното име и качествено описание на база използвани ключови думи в съдържанието на страницата. Човешкият мозък никога не може да бъде съизмерим дори и от най-съвременните ботове /паяци/. Аз препоръчвам след като сте нахвърляли съдържанието на своята страница, да я изчетете и да извадите цитати от важните места в нея. Тези цитати да комбинирате в смислен текст и него да поставите като мета описание на страницата още при изграждане на самия уеб сайт.

Виц за отмора

Как да върнем младите хора към религията?'
Отговор:'Пуснете безплатен WiFi в църквите