Принцип 6 – правопис и пунктуация при направа на сайтове

Оригинална статия

Всички знаем старата наша поговорка ‘по дрехите посрещат, по ума изпращат‘. Сега ще отнеса тази поговорка към съдържанието на един уеб сайт.

Правопис на текстовото съдържание на сайта

От него зависи как ще излезнат посетителите от вашия уеб сайт. В един от предните принципи обясних принципа за съдържателност, сега е ред на принципа за правопис. Няма нищо по-отблъскващо от правописните грешки. Техническите грешки /размяна на букви от бързото писане, пропуснати букви или двойно начукване на буква/ се възприемат, но правописните грешки направо „бият шамар“ на уеб сайтовете.

Съвета ми – пишете своите материали в текстови програми /пр.Word/ и проверявайте правописа си. След това копирайте съдържанието на текста и го поставете в интернет сайта си. Не правете грешката да пишете директно в редактора на сайта не само поради причина че е невъзможно да проверите правописа си, а и поради причина, че ако докато „творите“ за миг прекъсне връзката ви с интернет, написаното отива в небитието.

На всеки от вас се е случвало да се натъкне на грешки в уеб сайт, и няма да коментирам какво си мислите или какво точно коментирате за авторите, да не говоря пък за елементарни грешки от рода на „саздаване“, „специалис“ и т.н. Затова гледайте на съдържанието на Вашите интернет страници като на „ума“ по който ще ви изпратят. Разбира се погрижете се и за „дрехите“ – това е уеб дизайна на Вашия сайт, но наистина на първо място като важност за един уеб сайт залегнете на неговото съдържание. Колкото по-рано стигнете до този извод, толкова по-добре за Вас и сайта ви.

Днес всеки един компютър разполага с проверяващи програмки, непременно си заредете една такава, но не допускайте да публикувате „смешни“ грешки. Когато сте готови с текстовото съдържание, проверете го с правописна програма и тогава го публикувайте в конкретната страница, за която е предназначен във Вашия динамичен уеб сайт.

Пунктуация на текстовите материали

Пунктуацията е  система за използване на препинателните знаци. Думата идва от латински punctum, което означава точка. Задачата на пунктуацията е да разчлени текста, така че да се възприеме лесно и вярно. Ето защо спазването на пунктуационните правила е от особено значение за съдържанието на един уеб сайт. Информацията, която излагате в своя уеб сайт си трябва да бъде лесно четима и правилно възприета, а това не може да бъде постигнато без добрата пункуация.  Чрез правилното използване на символите точка, двуеточие или запетая давате „място за поемане на дъх“ у читателя. Разбитите сложни изречения се приемат много по-лесно от читателя, отколкото сложните изречения състоящи се от няколко прости.

Светът на интернет налага освен текстово съдържание да изразим и емоционално – чувство, възклицание, недоумение. За целта се използват приети знакови означения – пр. !? Правилното използване на удивителната придава тежест на изречението, тя е нещо като задължителен елемент при излагане на текстови абзаци. Друг такъв елемент е удивителния знак, както и самата точка. Чрез правилното им използване текстовия блок бива лесно възприеман и съответно правилно асимилиран. Придържайте се използване на чист и правилен български език при излагане на текстови блокове при изработването на съдържание на своите интернет страници.

След като напишете своите материали за съдържанието на сайта си, още при процеса на създаване на страници, постъпете така: настанете се удобно и прочетете текстовете отначало до край. Четете бавно и там където се задъхате от информация, постъпете така: поставете празен ред или изображение за да „отдъхне читателя“, там където доста чето ви бяга погледа пренасяйки се от ред на ред – съкратете изреченията, като ги направите по-кратки, но се постарайте да оставите в тях основния замисъл.

Виц за отмора

Как да върнем младите хора към религията?'
Отговор:'Пуснете безплатен WiFi в църквите