Време за зареждане при изграждане на сайт

Време за зареждане на сайта             Оригинална статия

Живеем в света на „безвремието“ …

Всички нанякъде бързаме … така е и с посетителите на вашия уеб сайт. Затова спестявайте им време в разглеждане на интернет страници от сайта ви. Много важно е да имате бързо зареждащ се динамичен сайт. Основните ползи от това са най-малко две: първо – добре изработената уеб страница от уеб сайта е приятна за разглеждане и четене – потребителя лесно преминава от страница в страница, без да пуши нервно цигари в очакване да се зареди следващата и второ – бързо зареждащата се страница в уеб сайтовете, се индексира и добре в Гугъл, защото както вече знаете търсещия бот на Google не се интересува от вашите красиви картинки, а от текстовото съдържание на уеб страницата ви.

Времето за зареждане на страница от един уеб сайт се нарича скорост на зареждане. Наскоро от Google официално обявиха, че скоростта на зареждане на страниците ще влияе върху SEO оптимизацията, с други думи колкото по-бързо се зареждат страниците на вашия сайт, толкова SEO оптимизацията ще е по-добра и съответно по-голям процент за добра класация в Гугъл. Самите индексиращи ботове на търсещите машини /паяци/ имат зададено време за което трябва да индексират една страница. И ако през това време самата страница не бъде изчетена, поради нейната тромавост, тя ще бъде прескочена и съответно неиндексирана. Оттук следва важния извод че скоростта на сайта трябва да се оптимизира максимално и това да е водещ приоритет при създаване на сайтове.

Времето за зареждане на една уеб страница от сайт се обуславя от броя на елементите в конкретната страница и от дизайна на общия уеб сайт. Или с други думи казано колкото по-вече елементи /картинки, флашчета и т.н./ има в една страница, толкова по-бавно ще се зареди на екрана на потребителя.

За да съм напълно ясна как бихте „отровили“ зареждането на сайта си, ще ви дам няколко лични съвета:

1. Поставяне на големи изображения

Не окичвайте страниците си с твърде големи картинки, първо разсейвате посетителите си в заглеждането на картинките /особено ако са движещи се/ и второ при по-големите картинки е нужно известно време за да се изтегли тя от сървъра и да се зареди в браузъра на потребителя. Използваните картинки особено които са за „украса“ на сайта трябва да са съвсем малки като размер /килобайта/. Изображенията които съпровождат /онагледяват/ текста в дадена страница от уеб сайта ви може да са в по-голям размер, а още по разумно е ако поставите малко тъмпнелче /умален размер на изображението/ и при нужда от разглеждане посетителя да кликне върху него.
Преди да използвате дадена снимка от фотоапарата си – непременно първо я намалете като размер. Една снимка от фотоапарат има убийствения размер минимум 2000 пиксела, т.е. около 1 мб., за да я визуализирате дори по цялата ширина на сайта, си ще ви е нужен размер 1000 пиксела и то на намалено качество, така че размера да е около 100-250 кб.

2. Ограничете използването на скриптове

Това са заредени кодове в сайта ви, които визуализират даден ефект или движение. Аз силно препоръчвам ако има такива скриптове, те да са само на началната страница. Т.е. да не се зареждат на всяка уеб страница. Пример за такъв тип скрипт е банер който с т.нар. джава скрипт сменя десетина картинки в горната част на сайта. За зареждането на тази страница ще е необходимо време да изчете и десетте банерни картинки и чак тогава да визуализира ефекта с въртенето на снимките. Пак повтарям, ако има такива скриптове нека да са само на началната страница.

3. Избирайте семпъл уеб дизайн за сайта си

Ако обърнете внимание на световно известни уеб сайтове, като например google или yahoo ще забележите че имат съвсем прост уеб дизайн. Какво ще рече това? Под уеб дизайн имам впредвид използване на картинки за бутони вместо обикновени линкове, ограничителни контури от изображения и т.н. Ако това се налага е добре още при изработването на сайта да се има впредвид и да се организира сайта с т.нар. css /каскадни стилове/.

Изберете подходящия пакет уеб сайт за вашите нужди!

Виц за отмора

Двама интернет маниаци се засякли в скайпа и единият казал:
- Какво става с теб, как си?
- Мани... имам мускулна треска на пръстите.
- От какво бе?
- Снощи се засякохме с едни приятели в скайп и до сутринта пяхме песни ...