Google Adwords

Платена реклама Google Adwords

Тази платформа не влияе директно върху СЕО оптимизацията на един уеб сайт, но спомага да по-честото обхождане на вашия сайт. Въпреки, че официално това уеб приложение е отделно от бота на търсещата машина, запознатите с тънкостите на СЕО оптимизирането твърдят, че Google толерира сайтове използващи приложението Google AdWords.

Аз лично НЕ смятам, че е задължително използването на това приложение, но в стремежа си да Ви дам полезна информация за платформите на Гугъл, ще изложа описание и на това приложение.

Това е система за поставяне на текстова реклама при търсене в Google

След като се регистрирате въвеждате своя рекламен текст, насочвате го по местонахождение и по ключови думи и избирате валута и месечен бюджет. След като активирате профила си, започва пускането на рекламите. При регистрацията ще ви вземат 5 долара. За да се регистрирате успешно ви е нужна валидна кредитна карта, а също така и правилно изграден сайт. И понеже ние българите винаги питаме „колко ще ми струва“ ще ви кажа, че сами определяте бюджета си. Минималната сума е 30 лв. месечна такса. Гугъл показва вашия резултат в рамките на този бюджет разпределен в дни. При достигане на сумата спира показването на вашата реклама до следващия ден, когато отново започва да излъчва рекламата ви.

Забележете че вие сами определяте на кои ключови думи да се показва вашия сайт. Рекламата се появява само тогава когато потребителят търси вашите ключови думи. Когато потребителят търси вашите ключови думи рекламата се появява заедно с резултатите от търсенето.

Има подробна статистика и пълен контрол относно това колко пъти се е показал вашия текстов блок и колко пъти са кликнали на него. Всеки клик отнема от зададената първоначално месечна такса. По всяко време може да редактирате рекламите си или да промените заложеният в кампанията бюджет, за да постигнете резултата, който търсите.

В админ панела има настройки за географския регион, в който да се появяват рекламите. Така ако имате малък бизнес /пр.в Русе/, можете да изберете Google да показва рекламите ви само при търсене в рамките на регион Русе. Така хората в града, които търсят по ключови думи свързани с вашия бизнес ще видят рекламата ви. Потребителите в София обаче няма да я виждат. Така ще стигате до целевата група в региона си и няма да харчите излишния пари с посетители, които не са близо до вас.

Лесно може да планирате разходите си. Няма нито минимален нито максимален бюджет за рекламиране. Сами определяте колко пари искате да похарчите за един ден, за една седмица или за месец. Със системата плащане Cost Per Click (плащане на натискане с мишката) клик давате пари само за резултати, тоест плащате само ако някой е настилнал върху на рекламата ви и съответно е дошъл на уеб сайта ви. Това означава, че всяка стотинка, която сте похарчили е довела на уеб сайта ви потенциален клиент. Плащате само за реални резултати, тоест ако някой е натиснал върху рекламата ви и е дошъл на уеб сайта ви, а не защото се е появила при търсене.

И още един плюс на тази програма – преди да стартирате кампания AdWords ви дава възможност да пробвате ключовите си и да проверите, колко ще струва един click върху тях и на коя позиция ще изелезе вашата реклама при търсене. Това ще ви помогне лесно може да определите рекламния си бюджет, да планирате разходите си и да направите успешна рекламна кампания.

За регистрация посетете следния линк: https://adwords.google.com/

Виц за отмора

Какво казва детето на програмист, като се роди?
Hello World!