Google AdSense

Google AdSense

Тя позволява на собствениците на уеб сайтове да показват в страниците си реклами на най-различни рекламодатели. Като насреща получават приходи от кликане върху рекламите. Описаната тук платформа на Гугъл Google AdSense също няма пряко влияние върху СЕО оптимизацията, но ще опиша нейната същност и начин на действие.

Google Adsense (народному Гугъл Адсенс) е рекламна програма на Google

Гугъл Адсенс си има специална административна система от където уточнявате:

  • данни ва вашия акаунт /сметка за заплащане на приходите, данни за контакт/
  • вида на рекламите /съдържание, търсене, текстови линкове или картинни реклами/
  • филтър за забрана на конкурентни реклами /които съвпадат с темата на вашия уеб сайт/
  • отчет за генерирани приходи по дата и канали
  • раздел, където избирате подходяща цветова палитра подходяща за дизайна на вашия уеб сайт
  • статистика за показваните реклами и броя кликове, както и сумата по отделно за всеки клик
  • помощен център /съвети за увеличаване на приходи и др./

Възможните начини за ползване на рекламите на Google Adsense са три:

Google Adsense за съдържание

Това е най-разпространеният начин за употреба на Google Adsense. Собствениците на уеб сайтове копират в интернет страниците си специално генериран код, който вземат от акаунта си в Google, след което Google преравя цялото съдържание на съответните страници и показва възможно най-близките реклами, публикувани от рекламодателите пак в Google, в отделна рекламна програма – Google Adwords.
Един полезен инструмент – в Google Adsense за съдържание рекламите, които се показват са контекстуални, т.е. имат връзка с думите и комбинациите от думи и изрази, които се срещат в сайтовете на различните собственици. Това позволява да се показват реклами, които не дразнят читателите, дори напротив – възможно е да са полезни за тях, ако са пряко свързани с темата на сайта, който четат.

Google Adsense за търсене

Това е друг начин да се включите в програмата Google Adsense – поставяте специален код, който вземате от страницата с акаунта си в Google във вашия уеб сайт, след което на тях се изобразява поле за търсене. Потребителите на вашия сайт могат да изпитат потребност да потърсят нещо в сайта ви – по ключова дума или фраза – и тогава те биха използвали това поле за търсене. В резултат, пред потребителя ще се покаже екран с резултатите от търсенето, в т.ч. и със спонсорирани линкове, за които по линия на Google Adwords рекламодатели са избрали да се показват. Ако потрбителите на сайта ви натиснат върху някой от тези спонсорирани линкове, Google Adsense за търсене ще ви заплати определена сума.

Google Adsense – Референции

Референциите са третата опция за генериране на приходи, която предлага Google Adsense. Това означава, че вие поставяте на страниците на сайта си реклами на определени продукти (може да са реклами на продукти Google, а може и реклами на продукти на други компании), след което получавате възнаграждение след като посетителят не само натисне върху съответната реклама, но и предприеме някакво действие в сайта на рекламодателя – закупи продукт, регистрира се за нещо и т.н.

Всички изброени варианти за предназначени за сайтове с по-голям трафик. В противен случай – може за цяла година да събирате едва 100 долара. По-малка сума не се изплаща.

Линка за регистрация е http://www.google.com/adwords

Доста специалисти /включително и аз/ са на мнение, че тази програма спомага бота на търсещата машина Гугъл да посещава по-често вашите уеб страници. Затова на млади сайтове горещо препоръчвам да използват поне един панел с текстови реклами. Ако не желаете да се обременявате с регистрации и кодове, ние ще ви дадем част от наш акаунт. Използвайте го поне три месеца, за да ви индексира гугъл изцяло новия сайт. В последствие може да премахнете рекламите.

Виц за отмора

Срещат се двама програмиста. Единият тъжно казва:
- В моя живот се появи Зъл Вирус!
- Какъв е този вирус?
- Тъща!
- Трябва да си вземеш Добър Антивирус!
- Какъв е този антивирус?
- Ракия!