SEO услуги

SEO услуги за оптимизация на сайт Вътрешната СЕО оптимизация за търсачки, се отличава от другите методи в сферата на СЕО услугите, най-вече по качеството на трафика. Това е така понеже с вътрешна СЕО оптимизация се привличат повече посещения към сайта от търсачките като Google, Yahoo и др., посещения които са така наречени „органични търсения“.

Така интернет потребители откриват уеб сайт в следствие на търсене по ключова дума или фраза. Именно това е и целта на вътрешната СЕО оптимизация – трафик на реално заинтересовани потребители на интернет. Конкретно – посетителят не е влязал в сайта, защото в друг сайт е видял хипервръзка с текст “цъкни тук” , а защото той е търсил по ключова дума в достоверен източник на информация ( пр. google.com ) и този източник е подал вашия сайт в резултат на търсенето.

Елементи на вътрешна оптимизацияТук ще представя различни видове СЕО услуги, разделени по вид и тип като същност и влияние на сайта. Подредбата на SEO услугите е примерна, тя не е по степен и важност за оптимизиране на един уеб сайт. В показаното изображение са онагледени елементите на една вътрешна оптимизация на сайт. Всеки един елемент има пряко значение върху класируемостта на сайта при търсене. Спорно е да се дава сила и тежест на определени елементи за сметка на други. Истината е, че през годините дяла на всеки елемент има различна тежест, както и различна тежест при различните търсещи машини.

Определено колкото повече елементи са правилно изработени или настроени, толкова и самия сайт има по-голяма потенциална възможност за заемане на челни позиции в търсачките.

В следващите редове ще се спра на някои части от елементите, без да ги подреждам по важност.

Карта за сайт - sitemapИзготвяне на карта за връзките в уеб сайт

Картата на сайта обаче е доста често игнорирана от собствениците на сайтове. За тях тя е без значение или с други думи това е ненужна уеб услуга. Първо да обесня какво е карта за сайт. Това е карта в която са описани като списък линкове към другите страници /към вътрешните страници/ на сайта. Днес тези карти се превърнаха във важен и водещ фактор за оптимизацията на един уеб сайт. За какво се използва тя? Картата на сайта всъщност насочва „паяците” на търсещите машини /пр. google.bg/ към вътрешните страници в даден сайт. Понякога без такава карта някои вътрешни страници дори не биват забелязвани и съответно обходени от търсещите ботове. Особено наложително е използването и при големи и „дълбоки“ сайтове с категории, подкатегории и допълнително подразделение на страниците.

При динамичните уеб сайтове, където периодично се създават нови вътрешни страници /продукти, услуги/ се инсталира специален компонент Карта за сайт, който се грижи автоматично да създава / допълва картата на сайта при създаване на нови страници в уеб сайта. Още по-полезната му роля на компонента е, че той създава и записва новата страница към съществуващия sitemap на самия сървър на сайта, така че при следващо обхождане на сайта от търсещия бот да бъде изчетена и тази нова уеб страница.

Регистрация на сайт в Google WebmastersРегистрация на сайта в Google Webmasters

Google има свое безплатно приложение, насочено към специалистите и разработчиците на уеб сайтове. Подробно за Приложение на Гугъл – Google Webmasters При тази регистрация се указва къде е разположена на сървъра картата на сайта, откъдето гугъл бота ще чете и обхожда сайта. Ето затова е важно при динамичните уеб сайтове да бъде инсталиран компонент който да поддържа актуална карта на сайта с вътрешните му линкове. Друго важно приложение е статистиката на обхождане и евентуалните грешки на обхождането на сайта от гугъл бота, които се предоставят в този акаунт на приложението Google Webmasters.

Приятелски адресиПриятелски адреси за линковете на сайта

Какво означава приятелски адреси /Friendly URLs/ ? Това са адресите в лентата на браузъра при отваряне на дадена интернет страница от уеб сайт. Има сайтове чиито адреса са от рода на: http://www.domain.com/search?q=sitepage=2 този адрес например превърнат в тип „приятелски“ би изглеждал от рода на http://www.domain.com/stranica-za-daden-produkt – т.е. в адреса стоят смислени думи, а не просто уеб команди за извикване на страница от сайта. Гугъл особено толерира този род адреси, тъй като те съдържат в себе си и ключови думи за конкретната страница. Една страница би се класирала много по-добре ако в адреса си носи името на конкретния продукт или услуга, вместо уеб код. Нашият сайт е направен на този принцип, може да обърнете внимание горе в адресната лента какви са адресите на вътрешните страници на сайта.

При динамичните уеб сайтове с инсталацията на допълнителен компонент, вътрешните линкове се превръщат в т.нар. приятелски адреси. Върху всеки един адрес може да се направи корекция на изписването, така че да съдържа в адреса си важна ключова дума за самата уеб страница.

Регистрация в google analitycsРегистрация в Google Analitycs

Подробно прочетете Приложение на Гугъл – Google Analytics Чрез това приложение ще получавате статистика на посещенията, както и разбивка на съответните посещения на даден уеб сайт – видове ключови думи, използвани браузъри, таргетиране на посетителите и т.н. Всеки един  уеб сайт при регистрацията получава уникален код, който е необходимо да се включи в кода на самия сайт. При обхождане на гугъл бота на сайта, наличието на този код се оценява допълнително и влияе върху резултатите на класиране на даден уеб сайт. За нуждите на динамичните сайтове има специален плъгин който интегрира кода от регистрацията в Google Analitycs на всяка една вътрешна страница автоматично още при създаването й.

Поставяне на заглавия тип H1 и H2 Поставяне на заглавия тип H1 и H2

Тези заглавия указват на търсещия паяк структурирането на самата уеб страница. Според него това е все едно да точкуваме в една ученическа тетрадка заглавия и подзаглавия. Аналогично изглеждат те и за един уеб сайт. Със заглавие H1 се отбелязва примерно името на конкретната страница. Всеки текстов абзац от своя страна е вътрешно подточкуване на заглавието – нещо от рода на точка 1 и след нея точка 1.1 . Именно тази точка 1.1. би трябвало да се определи с таг H2 Това също влияе върху позиционирането на уеб сайта в резултатите при търсене на дадена ключова дума. Затова е добре всяка една вътрешна уеб страница да разполага с такова точкуване – H1 и H2 в кода си.

Валидация на CSS кодВалидация на HTML и CSS код

CSS код – това е кода който определя дизайна /цветово/ на самия сайт. Има специален и унифициращ начин по който той би следвало да изглежда. При валиден CSS код конкретния сайт получава нещо като „бонус“ при класацията – затова и валидацията му се счита за важна стъпка от оптимизирането на уеб сайта. Аналогично стои въпроса и с HTML кода /това е изграждането на сайта/. При правилен код сайта получава точки за класация и съответно по-добро класиране.

Виц за отмора

Една майка пита детето си:
- Как прави кучето?
- Бау бау.
- Как прави котето?
- Мяу мяу.
- А как прави мишката?
- Клик клик.