• Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
  • 0988 310 711

Мобилна версия за сайт

Посещения: 7560 Категория: Услуги и уеб дизайн за сайтове

Модерните технологии ни дадоха възможност да използваме интернет през мобилните си апарати. Но защо не всички  уеб сайтове се "отварят"? Това е така, защото сайта трябва да разполага с версия, с която е възможно да се получи и съответно обработи и визуализира информацията през мобилния апарат.

Тук ви представяме няколко такива примера на олекотени версии на уеб сайтове за мобилни апарати.

 

Какво представлява мобилна версия на сайт?

Мобилна версия на сайт е олекотена версия на уеб сайта за сърфиране в интернет през мобилни телефони. Мобилната версия на един уеб сайт се изгражда чрез оптимизиран програмен код, който дава възможност за бързо зареждане. Така е възможно да се получи 10 пъти „по-лека” мобилна версия за сайт в сравнение с компютърната. Техническите характеристики включват специализиран код за мобилни телефони (3GP) и код за автоматично разпознаване на мобилни устройства, пренасочващ към мобилната версия.

Днешните мобилни устройства са базирани на докосване и сърфирането през браузърите се осъществява именно с докосване на екрана. В сравнение с компютрите, смартфоните имат малки екрани и ограничена разделителна способност. За да се визуализира един сайт, той се мащабира към екрана на устройството. При това мащабиране, ако сайта не е с мобилен дизайн и не е мобилно оптимизиран, то за да се разгледа съдържанието е нужно с пръсти да се увеличи няколкократно съдържанието. Това затруднява преглеждането на сайта, да не говорим за докосването върху линк, който е малък или съвсем наблизо до други такива линкове. Навигирането в такъв сайт от страница в страница наистина е трудно, и след няколко екрана потребителя напуска сайта.

И тук на помощ идва мобилната версия на сайта, при която чрез програмен код съдържанието бива разместено, така че отделни блокове с линкове и текст да заемат цялата ширина екран. При това оразмеряване четимостта е доста добра, а навигирането из страници и линкове е бързо и лесно, без мащабиране с пръсти. Обикновено, когато посетител ползва сайт през смартфон, то той търси нещо конкретно - може би адрес, телефонен номер, имейл адрес и т.н. Ако в един мобилен сайт има на екран само важното съдържание, без излишни изображения, банери и реклами, то качеството на браузване на посетителя е леснодостъпно и приятно. И тъй като мобилните технологии следват своя нормален ход на развитие, се налага и сайтовете да следват този ход с изработката на мобилни приложения и мобилен дизайн.

Цена за изработка на мобилна версия на сайт

Приятната новина е, че не е нужно да се изгражда отделен уеб сайт, а е необходимо да се програмират допълнителни файлове към сайта ви, с действието на които ще се промени и олекоти компютърната версия на сайта. Така е възможно да се определи една сравнително ниска цена от 90 до 250 лв. в зависимост от големината на сайта ви. Върху стойността на изработването на мобилна версия роля има: дизайна на сайта, броя динамични и статични страници, както и броя на менютата и изображенията, които следва да се показват или съответно скриват в мобилната версия. Разбирам, че е трудно да се ориентирате в стойността на направа на мобилна версия на сайт, но ценообразуването при създаването на мобилен дизайн и мобилно съдържание се ръководи от нужните часове за работа, а броя часове е свързан с различните типове сайт. Ето защо не може да се подаде точна цена за изработка на мобилен сайт, без да бъде прегледан от специалист в областта на уеб програмирането. Моля, свържете се с нас за да ви подадем конкретна оферта за изработване на мобилност към сайта ви.

 

Виц за отмора

Какви времена настъпиха: Ако преди всеки мъж беше длъжен да може да смени изгорялата крушка вкъщи, то сега всеки мъж е длъжен да умее да настрои рутер с WiFi.

Виолета и Син ООД, офиси: България, София и Русе, GSM 0988 310 711
Предмет на дейност: Уеб дизайн и темплейти за сайтове. Изработка на уеб сайтове. Изграждане на мобилни сайтове. Изработване на фирмени и корпоративни сайтове. Пълна организация и направа на онлайн магазини.