Мобилна версия за сайт

Изработка на мобилна версия за уеб сайтМодерните технологии ни дадоха възможност да използваме интернет през мобилните си апарати. Но защо не всички  уеб сайтове се „отварят“? Това е така, защото сайта трябва да разполага с версия, с която е възможно да се получи и съответно обработи и визуализира информацията през мобилния апарат.

Тук ви представяме няколко такива примера на олекотени версии на уеб сайтове за мобилни апарати.

Мобилна версия за уеб сайтМобилна версия за уеб сайтМобилна версия за уеб сайт  Мобилна версия за уеб сайт

Какво представлява мобилна версия на сайт?
Изграждане на мобилна версия за сайтове

Мобилна версия на сайт е олекотена версия на уеб сайта за сърфиране в интернет през мобилни телефони. Мобилната версия на един уеб сайт се изгражда чрез оптимизиран програмен код, който дава възможност за бързо зареждане. Така е възможно да се получи 10 пъти „по-лека” мобилна версия за сайт в сравнение с компютърната. Техническите характеристики включват специализиран код за мобилни телефони (3GP) и код за автоматично разпознаване на мобилни устройства, пренасочващ към мобилната версия.

Днешните мобилни устройства са базирани на докосване и сърфирането през браузърите се осъществява именно с докосване на екрана. В сравнение с компютрите, смартфоните имат малки екрани и ограничена разделителна способност. За да се визуализира един сайт, той се мащабира към екрана на устройството. При това мащабиране, ако сайта не е с мобилен дизайн и не е мобилно оптимизиран, то за да се разгледа съдържанието е нужно с пръсти да се увеличи няколкократно съдържанието. Това затруднява преглеждането на сайта, да не говорим за докосването върху линк, който е малък или съвсем наблизо до други такива линкове. Навигирането в такъв сайт от страница в страница наистина е трудно, и след няколко екрана потребителя напуска сайта.

И тук на помощ идва мобилната версия на сайта, при която чрез програмен код съдържанието бива разместено, така че отделни блокове с линкове и текст да заемат цялата ширина екран. При това оразмеряване четимостта е доста добра, а навигирането из страници и линкове е бързо и лесно, без мащабиране с пръсти. Обикновено, когато посетител ползва сайт през смартфон, то той търси нещо конкретно – може би адрес, телефонен номер, имейл адрес и т.н. Ако в един мобилен сайт има на екран само важното съдържание, без излишни изображения, банери и реклами, то качеството на браузване на посетителя е леснодостъпно и приятно. И тъй като мобилните технологии следват своя нормален ход на развитие, се налага и сайтовете да следват този ход с изработката на мобилни приложения и мобилен дизайн.

Цена за изработка на мобилна версия на сайт

Приятната новина е, че не е нужно да се изгражда отделен уеб сайт, а е необходимо да се програмират допълнителни файлове към сайта ви, с действието на които ще се промени и олекоти компютърната версия на сайта. Така е възможно да се определи една сравнително ниска цена от 90 до 250 лв. в зависимост от големината на сайта ви. Върху стойността на изработването на мобилна версия роля има: дизайна на сайта, броя динамични и статични страници, както и броя на менютата и изображенията, които следва да се показват или съответно скриват в мобилната версия. Разбирам, че е трудно да се ориентирате в стойността на направа на мобилна версия на сайт, но ценообразуването при създаването на мобилен дизайн и мобилно съдържание се ръководи от нужните часове за работа, а броя часове е свързан с различните типове сайт. Ето защо не може да се подаде точна цена за изработка на мобилен сайт, без да бъде прегледан от специалист в областта на уеб програмирането. Моля, свържете се с нас за да ви подадем конкретна оферта за изработване на мобилност към сайта ви.

 

Виц за отмора

Бабата на геймър се опитала да го прати за хляб. Геймърът я придумал да теглят клечки кой да иде до магазина, защото бил на много важно място в играта. Бабата изтеглила късата клечка и тръгнала разочарована към магазина. Изминала част от пътя, без да подозира, че си е забравила парите, когато чула мобилния си телефон да звъни:
- Ало?
- Abort mission, return to base!